Mikio Naruse  (1905-1969)

Mikio Naruse (1905-1969) begon zijn carrière bij de filmstudio Shochiku als regisseur van films die een mengeling waren van melodrama en slapstick. In 1933 stapte hij over naar de studio PCL, het latere Toho, waar hij zich zou bekwamen in het ‘shomingeki’-genre, drama’s over het dagelijks leven van gewone mensen uit de lagere middenklasse. In totaal zou hij 87 films maken, waaronder 22 stille films waarvan het merendeel verloren is gegaan. Zijn meest spraakmakende films, zoals Floating Clouds en Flowing, maakte hij in de jaren vijftig, de bloeiperiode van de Japanse cinema. Conflicten in familierelaties en tussen mannen en vrouwen domineren in deze films.

Akira Kurosawa en Yasujiro Ozu zijn door de westerse filmliefhebber al lang geleden omarmd, Mikio Naruse bleef echter lang een ‘geheimtip’ totdat het filmfestival van Locarno in 1983 een retrospectief organiseerde, in 2005 gevolgd door een reizend retrospectief in onder andere de Verenigde Staten en Engeland. Kurosawa, in de jaren dertig assistent bij enkele van Naruse’s films, omschreef diens films als een diepe, brede rivier: kalm aan de oppervlakte, met een razende, wervelende stroom daaronder.

Films
Flunky, Work Hard! (1931, Koshiben ganbare)
Apart From You (1933, Kimi to wakarete)
Wife! Be Like a Rose! (1935, Tsuma yo bara no yo ni)
The Whole Family Works (1939, Hataraku ikka)
The Song Lantern (1943, Uta andon)
Repast (1951, Meshi)
Mother (1952, Okasan)
Late Chrysanthemums (1954, Bangiku)
Floating Clouds (1954, Ukigumo)
Flowing (1956, Nagareru)
When a Woman Ascends the Stairs (1960, Onna ga kaidan wo agaru toki)
The Approach of Autumn (1960, Aki tachinu)
Yearning (1964, Midareru)
Scattered Clouds (1967, Midaregumo)

[alle geluidsfilms Japans gesproken, Engels ondertiteld; stille films met Engelse tussentitels; alle films 35mm]

Verschillende voorstellingen worden ingeleid door Dick Stegewerns en Ivo Smits. Bij het programma verschijnt een magazine met artikelen van Stegewerns, Smits en Japanse filmkenner Chris Fujiwara.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Gratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius