Hein Andrée  (1882-1961)

Hein komt uit een conservatief pottenbakkersmilieu en wordt als twaalfjarige door zijn strenge vader met tegenzin aan het werk gezet in de pottenbakkerij in Apeldoorn. Langzaamaan krijgt de klei hem te pakken en hij leert het draaien als geen ander geleerd. Wanneer hij zo zeventien, achttien jaar oud is mag hij van zijn vader na werktijd experimenteren met vorm en glazuur.
+ + lees meer...

Vanaf 1920 neemt Hein het bedrijf aan het Kanaal-Noord over. Hij zweert het keukenaardewerk af en legt zich als kunstpottenbakker toe op bijzondere vormen en geraffineerde glazuren. Om deze te vinden heeft hij eindeloos geëxperimenteerd. Getuigen hiervan zijn de vele nagelaten proefpotjes. Hij zoekt naar glazuureffecten die geïnspireerd zijn op de natuur, zoals huidimitaties of indrukken van de seizoenen. In 1923 heeft zijn bedrijf het moeilijk en denkt hij er even aan te moeten stoppen.
Vanaf circa 1927 worden de vormen kleiner en tussen 1933 en 1959 wordt hij geïnspireerd door de vroege Aziatische keramiek. Hein blijft zijn hele leven vrijgezel en leidt een tamelijk teruggetrokken bestaan. Op buitenstaanders komt hij nogal stug over. Aan zijn leerlinge Henny Radijs schrijft hij bemoedigend: “maakt kleine edele potjes”.

Exposities (komt nu voorbij)


Werken Toon afbeeldingen in apart venster

toon detailinformatie >>

Galeries.nl is sinds begin mei 2018 weer in de lucht, maar om de site up-to-date te houden ben ik op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn om actuele exposities toe te voegen. Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius