Van: info@galeries.nl - 19/4/2013


betreft instelling: Museum Het Prinsenhof

Hugo Kaagman maakt bijzonder portret Willem-Alexander in Museum Het Prinsenhof

Portret nieuwe koning voor tentoonstelling ‘Van Willem tot Willem' live gecreëerd op 27 april.

Op zaterdag 27 april van 14.00 uur vervaardigt graffiti-kunstenaar Hugo Kaagman een bijzonder portret van koning Willem-Alexander in Museum Het Prinsenhof in Delft. Dit portret is de veertiende in de reeks Oranjeportretten die te zien is in de tentoonstelling Van Willem tot Willem. Vier eeuwen Oranjeportretten in Delft. Het maakproces is live bij te wonen in Museum Het Prinsenhof. Kaagman staat bekend als de stencil king door zijn werk met sjablonen.

Veertiende portret
Patrick van Mil, directeur van Museum Het Prinsenhof, zal dit bijzondere veertiende portret samen met Hugo Kaagman direct na de inhuldiging, op woensdag 1 mei toevoegen aan de tentoonstelling. Tot die tijd is er een plekje voor het portret van de veertiende Oranjevorst gereserveerd. Van Mil: "Wij vonden dat Het Prinsenhof verplicht is om stil te staan bij de troonswisseling, als hét museum van Willem van Oranje, vader des vaderlands en stamvader van de Oranjes. Om in de traditie van de Oranjeportretten te blijven, wilden we de reeks direct compleet hebben. Geheel in Delftse stijl: in Delfts Blauw."

Oranjedynastie
Waar anders dan in Museum Het Prinsenhof zijn alle portretten van de Oranjes bij elkaar te bewonderen; van Willem van Oranje tot en met koningin Beatrix. Het Prinsenhof is de plek waar Willem van Oranje heeft gewoond en is gestorven. Voor het eerst hier zijn alle dertien Delftse Oranjeportretten van stadhouders, koningen en vorstinnen tentoongesteld. Dit biedt een unieke gelegenheid om antwoorden te vinden op de vraag: ‘Wie was wie in de Oranjedynastie?'

Delft en Oranjeportretten
Van Willem van Oranje tot en met Koningin Beatrix, vier eeuwen lang zijn in opdracht van het stadsbestuur van Delft portretten vervaardigd van de Oranjes. De traditie om afbeeldingen van Oranjes op te hangen in stadhuizen startte met het portret van prins Maurits, geschilderd door de Delftse portretschilder Michiel van Mierevelt. Een aantal schilderijen is speciaal voor deze tentoonstelling tijdelijk naar het museum gebracht vanuit de raadzaal. Daar hangt nu een serie van acht aquarellen van de Delftse schilder Johan Grabijn die hij in de periode 2000 tot 2005 heeft gemaakt.

Kaagman
De keuze voor de kunstenaar Hugo Kaagman spreekt voor zich. Hij heeft al eerder portretten gemaakt van leden van het koningshuis. Hij maakt hierbij gebruik van de traditionele Delfts Blauwe beeldtaal en verrijkt dit met actuele, populaire afbeeldingen en niet-westerse patronen. Kaagman is één van de kunstenaars die vorig jaar in het kader van het ‘Artist in Residence'-project van de Gemeente Delft afreisde naar Jingdezhen in China. Dit project bevordert de uitwisseling van kunstenaars tussen beide keramieksteden. Zijn werk is vanaf 20 april te zien als onderdeel van de tentoonstelling Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar Exchange in Museum Het Prinsenhof.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander is tot en met 16 juni de tijdelijke tentoonstelling Van Willem tot Willem. Vier eeuwen Oranjeportretten in Delft te bezichtigen.
Redactie