Van: info@galeries.nl - 16/1/2014


betreft instelling: Het Mondriaanhuis

Frank Halmans winnaar van opdracht Mondriaanmonument in Amersfoort

De Amersfoortse wethouder van Cultuur Pim van den Berg heeft afgelopen maandag, 13 januari 2014, in het Mondriaanhuis bekendgemaakt dat het ontwerp van kunstenaar Frank Halmans is uitgekozen om te worden uitgevoerd als Monument voor Mondriaan in het centrum van Amersfoort. Frank Halmans is één van de drie kunstenaars die werd uitgenodigd om een monument te ontwerpen dat refereert aan de kindertijd van de in Amersfoort geboren Piet Mondriaan. De afgelopen periode konden bezoekers van het Mondriaanhuis hun stem uitbrengen op één van de drie ontwerpen. Het ontwerp van Halmans bleek favoriet. Van de uitgebrachte stemmen ging tweederde naar zijn kunstwerk.

Het Mondriaanmonument zal op termijn worden geplaatst aan het hek aan de Kortegracht tegenover het Mondriaanhuis. Op dit moment wordt via www.voordekunst.nl gezocht naar particulieren die willen bijdragen aan de realisatie van het monument.

Frank Halmans (Heerlen, 1963) werd samen met Andrei Roiter en Paul de Reus door het Mondriaanhuis en de gemeente Amersfoort uitgenodigd om een monument te ontwerpen.

Halmans bedacht een telraam aan het hekwerk aan de gracht voor het Mondriaanhuis. Een telraam in Mondriaankleuren, dat herinnert aan de kleine Mondriaan die daar wellicht in zijn babybox mee speelde. Daarnaast verwijst het telraam naar de school die eind negentiende eeuw in het Mondriaanhuis gevestigd was, met Piet Mondriaan senior als hoofdonderwijzer.

Het ontwerp van Halmans past in de lijn van zijn eerdere werk waarin thema’s als geheugen, herinnering en mijmeren over het verstrijken van de tijd aanwezig zijn. “Het willen vasthouden van situaties en tegelijkertijd het besef dat niks blijft zoals het was, is een thema dat mij al lang bezighoudt,” vertelt Halmans. “Ik wil de herinnering graag bewaren. Niet de herinnering aan het bijzondere, maar juist aan het gewone, het alledaagse; datgene wat in de vergetelheid dreigt te raken.”
Redactie