Van: info@galeries.nl - 29/12/2014


betreft instelling: Teylers Museum

Teylers Museum kijkt terug op een succesvol 2014

Met 122.000 bezoekers staat 2014 op de vijfde plaats in de 230-jarige geschiedenis van het museum, 6% meer dan in 2013. Voor de zesde keer op rij waren er ruim 100.000 bezoekers.

In 2014
Vooral de tentoonstelling De Romantische ziel, over de Russische en Nederlandse romantische schilderkunst, trok veel bezoekers. Ook scholen wisten de weg naar het museum goed te vinden, met name voor de tentoonstellingen Buitenaards en Op het eerste gezicht. De oplevering van de gerestaureerde Eerste en Tweede Schilderijenzaal was belangrijk voor de beleving van de authentieke historische sfeer van het museum. Als klap op de vuurpijl kwam daar op het eind van het jaar nog de verwerving bij van tekeningen van oud-Hollandse meesters, dankzij de Vereniging Rembrandt en de BankGiro Loterij. En niet te vergeten de royale steun van de provincie Noord-Holland voor de restauratie van het Fundatiehuis.

En in 2015
In februari 2015 opent de bijzondere dubbeltentoonstelling De aquarel, in samenwerking met De Mesdag Collectie, waarin nauwelijks bekende topstukken van Nederlandse kunstenaars uit de 19de eeuw voor het eerst sinds lange tijd weer worden getoond. In de zomertentoonstelling Muziek om te delen kunnen generaties muziekliefhebbers van elkaars favoriete muziek genieten. En het zal vriezen bij de wintertaferelen van Echte Winters. In 2015 wordt de openstelling van het Lorentz Lab voorbereid, waar een werkende replica van de grote elektriseermachine uit 1784 komt te staan. Ook online slaat het museum zijn vleugels uit, met een nieuwe website, een digitale speurtocht en een steeds grotere achterban op de sociale media. Er is keihard gewerkt om de eigen inkomsten op te krikken. In het 230ste jaar van zijn bestaan is het museum levendiger dan ooit.
Redactie