Van: info@galeries.nl - 11/8/2016


betreft instelling: Centraal Museum

Directeur Edwin Jacobs vertrekt naar Dortmunder U

Met ingang van 1 januari 2017 is Edwin Jacobs aangesteld als Gesammtleiter van de Dortmunder U, centrum voor kunst en creativiteit in Dortmund. Het centrum omvat Museum Ostwall, de kunsthal, Kunstverein fur Medientechnologie, het centrum voor beeldende vorming en een bibliotheek voor film en video. Tevens hebben de technische Universiteit Dortmund en de kunstacademie een campus in Dortmunder U. De Dortmunder U is ondergebracht in een voormalige bierbrouwerij en staat bekend als een van de paradepaardjes van het Ruhrgebied.

Dortmunder U kent verschillende nationale en internationale culturele samenwerkingsverbanden op het gebied van hedendaagse beeldende kunst en technologie, zoals Ruhrmuseen, ZKM Karlsruhe en Ruhr Triënnale. De eerste opdracht voor Jacobs is de samenhang tussen de verschillende partners in Dortmunder U te versterken en een aantrekkelijk artistiek programma te ontwikkelen dat publieksgericht is en een internationale uitstraling heeft. Jacobs beschikt over een internationaal netwerk in een breed cultureel veld en fungeerde in diverse adviescommissies zoals de Raad van Cultuur en de commissie voor oeuvreprijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Sinds 1 april 2009 vormt Edwin Jacobs samen met zakelijk directeur Marco Grob de directie van het Centraal Museum. Tijdens zijn directeurschap heeft Jacobs zich onder meer ingezet om de verbinding van het museum met de stad en de regio Utrecht vorm te geven. Die band wordt in het themajaar 2017 uitgewerkt in de tentoonstellingen: 100 jaar De Stijl en de Nieuw Utrecht Kamers. Veel kunstenaars uit de stad en de regio vonden reeds een plek in het Utrechts museum. Jacobs gaf daarnaast veel aandacht aan originele vormen van educatie en publieksparticipatie zoals de opzet en realisatie van De Werkplaats. Dit initiatief leidde tot een internationaal onderzoeksprogramma The museum as workshop. Tevens is onder Jacobs leiding het subsidiebudget voor collectievorming substantieel verruimd, mede door experimentele vormen van aankopen. Bijzondere verwervingen onder zijn auspiciën zijn o.a. New World Academy van Jonas Staal, tapisserie van Craigie Horsfield, Prooff Stand van Jurgen Bey en de Prototype Rode Stoel van Gerrit Rietveld. Als eindverantwoordelijk artistiek directeur bereidt hij een overzichtstentoonstelling met werk van Craigie Horsfield voor in samenwerking met het LAC in Lugano. Dit werk zal in oktober 2016 in het Centraal Museum te zien zijn.

Edwin Jacobs:
“Je vertrekt niet, je gaat ergens heen. Het team van het Centraal Museum bracht me op een inspirerende manier tot dit punt en kan onder een nieuwe artistieke leiding vol energie door. Dortmunder U is de perfecte volgende stap in mijn loopbaan. Ik ben vol energie om in Dortmunder U aan de slag te gaan.”

Koen Perik, voorzitter van de Raad van Toezicht:
“De Raad van Toezicht heeft veel waardering voor de bevlogen wijze waarop Edwin Jacobs het artistiek beleid van het Centraal Museum de afgelopen zeven jaar heeft vormgegeven. Hij is een directeur met visie en schuwt het experiment niet. Zijn expertise op het gebied van publieksparticipatie heeft het museum tot een levendige, veelbesproken en veelbezochte plek gemaakt. Wij zijn Edwin daarvoor grote dank verschuldigd.”

De Raad van Toezicht van het Centraal Museum gaat op zoek naar een nieuwe artistiek directeur.
Redactie