Van: info@galeries.nl - 12/12/2016


betreft instelling: Stedelijk Museum Schiedam

Evelyn Taocheng Wang wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016

Jury bekroont een kunstenaar die ‘hele dappere beslissingen’ neemt

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2016 is gewonnen door Evelyn Taocheng Wang (Chengdu, 1981). De jaarlijkse prijs voor jong talent is zondag toegekend tijdens een live-uitzending van AVROTROS Kunstuur in het Stedelijk Museum Schiedam aan ‘een kunstenaar die in persoonlijk en geografisch opzicht een lange reis heeft ondernomen en dat met grote gevoeligheid vertaalt’.

Evelyn Taocheng Wang neemt volgens juryvoorzitter Hanneke Groenteman ‘hele dappere beslissingen’. Ze maakt kunst die veel meer is dan beeld alleen, schrijf de jury in haar rapport. ‘Het is gevoel, het is herinnering, het is smaak en ervaring.’

Genomineerde kunstenaars
De Volkskrantprijs wordt sinds tien jaar uitgereikt aan beeldend kunstenaars tot en met 35 jaar. De winnaar ontvangt een bedrag van € 10.000, beschikbaar gesteld door het BNG Cultuurfonds. Alle vijf genomineerden (naast Taocheng Wang zijn dat Jan Hoek, Alexis Blake, Jay Tan en Anouk Kruithof) krijgen een tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam, nog te zien tot 22 januari.

Deze vijf genomineerden tonen volgens de jury dat hun generatie grote onderwerpen bij de hoorns vat. De geloofwaardigheid van nieuwsbeelden; de verschillen tussen Oost en West en genderkwesties vind je terug in vijf oorspronkelijke, lichtvoetige en soms beeldschone installaties waarin alle media door elkaar lopen: foto’s, tekst, sculptuur, dans.

Publieksfavoriet
De jury bestaat uit Hanneke Groenteman, Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum), Floris Kaayk (winnaar van de Volkskrantprijs 2014) en Sacha Bronwasser (criticus de Volkskrant). De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, Stedelijk Museum Schiedam, de AVROTROS en het BNG Cultuurfonds. Er kan nog gestemd worden op de publieksfavoriet van dit jaar, via de Volkskrant Facebook-pagina en in het museum. De winnaar wordt 14 januari 2017 bekend gemaakt in Stedelijk Museum Schiedam.
Redactie