Van: luctenklooster@hetnet.nl - 26/4/2017

Expositie 'En uit de Aarde verscheen de Mens'

“En uit de Aarde verscheen de Mens”
Expositie waarin beeldend kunstenaar Luc ten Klooster de dialoog aangaat met tekstschrijver Harrie Sevriens

Wij leven hier met 7 miljard mensen. Maar zijn wij zo verschillend van elkaar?
Shylock zei het al in Shakespeares “de Koopman van Venetië” : “Zijn wij niet allemaal gevoed door hetzelfde voedsel, gewond door dezelfde wapens, onderhevig aan dezelfde ziektes, genezen met dezelfde middelen, gewarmd en gekoeld door dezelfde zomer en winter?”. Wij staan allen voortdurend voor keuzes tussen goed en kwaad. Of wij schipperen daar tussendoor. Wij zijn allen op dezelfde wijze geboren en het sterven is bij iedereen het stoppen van een kloppend hart.
“Bedenk, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren“ Dat geldt niet alleen voor de mens en al het leven, maar ook voor alles wat wij gemaakt hebben….

Luc ten Klooster gaf deze gedachten letterlijk vorm met de aarde van Zuid-Limburg: zijn fotomodellen en de geëxposeerde objecten zijn met leem bedekt waardoor zij voortdurend verwijzen naar onze vergankelijkheid. In de vormgeving zien we verwijzingen naar religies, oude culturen en primitieve kunst; ze herinnert aan oude altaarstukken, reliëfs, wandtapijten of grotschilderingen. Met het grote verschil dat nu niet Christus, Maria, Boeddha of Vishnu centraal staan maar de gewone mens met zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden. Het grootste werk is een fotografisch samengesteld monumentaal vierluik van ruim 10 meter breed en 1,60 m hoog. Geprint op ongeveer 400 bladzijden van een oud missaal. Ook het andere fotografische werk werd niet gedrukt in het vaklab maar is veelal samengesteld uit velletjes bijbelpapier van 10x16 cm.
In een aantal werken zijn teksten verwerkt van Harrie Sevriens, voornamelijk uit zijn nieuwe bundel “Weet Je”. Teksten die naadloos aansluiten, die het wezen van de mens vaak haarscherp blootleggen en die ons doen beseffen hoe relatief alles in het leven is. “Is niet alles illusie en illusie niet alles”. Bij de opening op 7 mei presenteert Harrie Sevriens deze nieuwe bundel. Hij publiceert regelmatig in o.a. De Limburger en was stadsdichter van Heerlen. Voor Luc ten Klooster was de keuze om de teksten van Harrie Sevriens in zijn beeldend werk te integreren een experimentele uitdaging en een zoektocht, er is bij hem echter geen moment twijfel geweest of dit experiment wel zou slagen.

OPENING zondag 7 mei 13.30 uur. Met presentatie van de bundel “Weet Je” van Harrie Sevriens. M.m.v. Stephanie Rijpkema, dans, en Long Story Short, muziek.
OPENSTELLING zondagen 7, 14, 21, 28 mei, zaterdagen 13, 20, 27 mei en op afspraak.
TIJD van 13.30 tot 16.30 uur
ENTREE vrije gift
KUNSTROUTE GULPEN-WITTEM: tijdens het Pinksterweekeinde (3-4-5 juni) onderdeel van de Kunstroute Gulpen-Wittem, geopend van 11.00 tot 17.00 uur

Kloosterbibliotheek Wittem, Wittemer Allee 32, 6286AB Wittem
Luc ten KloosterGaleries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius