Van: info@galeries.nl - 27/6/2017


betreft instelling: Stedelijk Museum Schiedam

Stedelijk Museum Schiedam krijgt omvangrijke CoBrA-schenking

Kunstverzamelaar Hans Sonnenberg (89) schonk onlangs negen CoBrA-werken aan het Stedelijk Museum Schiedam. Het gaat om zeven toonaangevende schilderijen, een bronzen beeld en een keramieken schaal van kunstenaars als Karel Appel, Constant en Asger Jorn. Sonnenberg is eigenaar van Galerie Delta in Rotterdam die hij in 1962 oprichtte. Het museum laat de aanwinsten van 1 juli tot en met 1 oktober 2017 zien.

Appelzolder
Directeur Deirdre Carasso is blij met de gift. ‘De werken passen bij ons. Eind jaren vijftig kocht het Stedelijk Museum Schiedam als een van de eerste Nederlandse musea werk aan van Appel. Dat is nu te zien op onze Appelzolder, samen met andere topstukken van CoBrA. Deze schenking is daar een geweldige uitbreiding van.’ Dat is ook de reden waarom Sonnenberg voor het Stedelijk Museum Schiedam koos.

Sympathiek
Sonnenberg: ‘Ik heb altijd sympathie gehad voor de wijze waarop er in Schiedam aandacht werd besteed aan CoBrA, en nadat ik enkele jaren geleden belangrijke internationale werken had geschonken aan Museum Boijmans Van Beuningen vond ik het nu tijd de nog in mijn collectie aanwezige CoBrA-werken aan een ander mij sympathiek museum te geven.’

Dieren
Sonnenberg verzamelde de kunst privé. Door deze schenking blijven de werken nu bij elkaar. Op de ‘vroege’ CoBrA werken staan verschillende dieren; denk aan het schilderij Man met Hond van Constant uit 1949, Zwarte Kat (1958) van Karel Appel en de sculptuur van een kip van Appel (1951). Bijzonder is ook dat door deze schenking het museum verrijkt wordt met vier schilderijen van Asger Jorn, een kunstenaar die tot op heden niet in de collectie van het museum was vertegenwoordigd.

Kennersoog en passie
Volgens Peter van Beveren die deze schenking als adviseur begeleidde, zijn alle werken van een hoog kwalitatief niveau en typerend voor de wijze waarop Sonnenberg moderne kunst verzamelde. ‘Met een kennersoog en enorme passie.’ De schenking vertegenwoordigt een waarde van meer dan een miljoen euro.
Redactie