Van: info@galeries.nl - 4/9/2017


betreft instelling: Galerie LUMC

Nieuw beeld van Johan Creten bij de entree van het LUMC

Bij de entree van het LUMC staat een nieuw beeld van een levensgrote uil. Het beeld gemaakt door de Belgische kunstenaar Johan Creten is geschonken aan het LUMC door een Stichting van medisch specialisten. De uil staat voor wijsheid, kennis en bescherming en verenigt op symbolische wijze de kerntaken van het LUMC: zorg, onderwijs en onderzoek. Met dit bronzen beeld getiteld ‘Le Grand Vivisecteur’ heeft de beeldenroute van het LUMC er een aanwinst bij.

Beeldhouwer Johan Creten
Johan Creten (Sint-Truiden (Be), 1963) is een beeldhouwer die zijn opleiding volgde aan de Kunstacademie in Gent. Zijn figuratieve beelden zijn ogenschijnlijk eenvoudig maar de betekenis is complex. De sculpturen zijn vaak metaforen voor sociaal-politieke thema’s, seksuele discriminatie en onmacht. “In een beeld zitten mijn hoofd, mijn hart, mijn buik en mijn onderbuik”, aldus Johan Creten

Le Grand Vivisecteur
‘Le Grand Vivisecteur’ is de titel van de enorme uil van warmglanzend brons. Hij torent hoog boven de toeschouwer uit. De uil staat op een half uitgeholde eivorm of nest en nodigt de bezoeker uit om erop plaats te nemen.
Staat de uil voor intelligentie en wijsheid of staat hij voor nacht en duister? Deze sculptuur gaat misschien over machtsposities in menselijke relaties of over onze relatie tot macht. Maar ook over veiligheid die ontstaat door kennis en verstandig handelen.

Wijsheid, kennis en bescherming
De uil, metgezel van de godin Athene, op haar beurt sedert 1575 symbool van de Universiteit Leiden - symboliseert strategisch inzicht, wijsheid en kennis en heeft een beschermende houding. Met mededogen kijkt hij op de passanten neer die even op zijn schoot mogen uitrusten.

Beeldenroute LUMC
Op de beeldenroute van het LUMC staan beelden van Sjoerd Buisman, Henk Visch, Joost van den Toorn, Adam Colton en Armando. Het beeld van Johan Creten is het zesde beeld waarmee de route is verrijkt. Johan Creten maakt zijn beelden in beperkte oplage. De bronzen uil ‘Le Grand Vivisecteur’ is gemaakt in een oplage van drie.

Johan Creten woont en werkt in Parijs. Hij exposeert zijn werk in binnen- en buitenland en wordt vertegenwoordigd door Galerie Perrotin in Parijs, Tokyo, New York, Seoul, Galerie Transit in Mechelen, en Galerie Almine Rech in Brussel en Londen.
Johan Creten toonde zijn beelden op verschillende tentoonstellingen waaronder het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen, Park Sonsbeek in Arnhem, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Zijn beelden zijn opgenomen in meerdere museale- en particuliere collecties.
De bronzen uil Le Grand Vivisecteur was in 2015 te zien op het Lange Voorhout in Den Haag tijdens de tentoonstelling Vormidable met hedendaagse Vlaamse beeldhouwkunst.
RedactieGaleries.nl is na een afwezigheid van een half jaar sinds begin mei 2018 weer in de lucht. Om te helpen de site up-to-date te houden hebben diverse vrijwilligers zich reeds aangemeld:
- Willemijn Vesseur
- Sascia Vos
- José Jonkergouw
- Ron Schöningh

Wilt u ook als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius