Van: info@galeries.nl - 26/9/2018


betreft instelling: Museum MORE

Museum MORE wint Sacha Tanja Penning 2018

Museum MORE is zeer vereerd met de toekenning van de Sacha Tanja Penning 2018. Het is de eerste keer dat een museum deze onderscheiding krijgt. De Sacha Tanja Penning is een prijs ter promotie en stimulering van figuratieve kunst. De jury die tot deze keuze kwam bestaat uit Emily Ansenk, Joop van Caldenborgh, Wim Pijbes en de winnaar van afgelopen jaar: Koen Vermeule. De uitreiking vindt plaats op donderdag 11 oktober om 17.00 uur in Museum MORE in Gorssel.

Sacha Tanja (1942-2004) was hoofdconservator en boegbeeld van de ING Collectie. Onder haar leiding groeide deze uit tot een van de belangrijkste bedrijfscollecties op het gebied van figuratieve kunst in Nederland. Ter herinnering aan haar nalatenschap wordt de Sacha Tanja Penning sinds 2005 jaarlijks uitgereikt. Aan de penning is een geldbedrag verbonden van Ä10.000 beschikbaar gesteld door ING.

Lara de Moor (1969). Dit bedrag wordt door Museum MORE mede ingezet voor de aankoop van het schilderij Prop Table (after El Greco) van Lara de Moor. De Moor is een van de meest getalenteerde figuratieve Nederlandse kunstenaars van dit moment. Een terugkerend thema in haar oeuvre is het interieur als stille getuige van wat net was, of misschien zo gaat komen.

Museum MORE is een initiatief van Hans en Monique Melchers. In 2015 openden zij Museum MORE in Gorssel, gevolgd door de opening van een tweede museumlocatie in Kasteel Ruurlo in 2017. Gezamenlijk ontvingen de twee locaties afgelopen jaar 270.000 bezoekers.

Citaat uit het juryrapport "De jury acht de winnaar van de Sacha Tanja Penning 2018 een belangrijke toevoeging en zeer gewaardeerde partner in de vertegenwoordiging van de hedendaagse figuratieve kunst in Nederland. Zij is erkentelijk voor de inzet van betrokkenen en uiterst benieuwd naar de ideeŽn van de instelling voor de toekomst. Het in zeer korte tijd gerealiseerde smaakt naar meer en met hetgeen tot nu toe bewezen kan dit niet anders dan positief uitpakken. De jury is dan ook zeer verheugd de penning aan een instelling uit te reiken die in haar aanpak voortvarendheid heeft getoond en die gedienstig handelt naar de figuratieve kunst."
Redactie