Van: info@galeries.nl - 23/11/2005


betreft instelling: TextielMuseum Tilburg

Nienke Sybrandy prijswinnaar ontwerpwedstrijd damast

‘Ontwerp een tafellaken en zes servetten met als thema ‘traditie’. Zo luidde de opdracht van het Textielmuseum in Tilburg waar vervolgens vierentwintig studenten van Nederlandse academies op inschreven. Een deskundige jury, bestaande uit Caroline Boot (conservator kunst en vormgeving van het Textielmuseum), de heer A.J.M. van Dijk (damastverzamelaar) en Jeroen Vinken (kunstenaar / vormgever) koos de drie prijswinnaars. Nienke Sybrandy van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam won de eerste prijs met haar ontwerp. De tweede prijs ging naar Gaowen Liu van de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht. Het ontwerp van Pauline Klein van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag Paste eindigde als derde.

De wedstrijd werd georganiseerd in het kader van de tentoonstellingen ‘Artistiek damast van Brabantse bodem 1900 - 1960’ en ‘Van Arabesk tot Zwaantje; damastontwerpen van sierkunstenaar Chris Lebeau’. De winnende ontwerpen zijn uitgevoerd op de computergestuurde Dornier weefmachine en werden aan de collectie van het Textielmuseum toegevoegd. Ze zijn ook te koop in de museumwinkel. Het winnende tafelgoed is bovendien te bezichtigen in het Textielmuseum van 14 dec 2005 t/m 22 jan 2006.

Nienke Sybrandy onderzocht de traditie van het schenken van gelegenheidsdamast, bijvoorbeeld bij het opleveren van onroerend goed. Voor het tafellaken nam zij een bouwtekening van een doorsnee huis als ontwerp, voor het servet een Hollandse straat van nu. ‘Het ontwerp fungeert als een familiestuk; bij het krijgen of erven ervan is het een herinnering aan je fundament, het ouderlijk huis’. Door de toevoeging van een geborduurd monogram kan men het huis ‘eigen’ maken.

Gaowen Liu vertaalde historische wapenfeiten, machines, sterren en ruimte in hedendaags vormgegeven objecten. Het tafellaken werd volgens de damasttraditie ontworpen, namelijk met een duidelijk rand- en middenmotief. De titel van haar ontwerp luidt ‘Space Odyssey’, omdat haar inspiratie afkomstig is uit de gelijknamige film én omdat zij hoopt dat de toeschouwer bij haar tafellaken het ‘space’-gevoel ervaart.

Pauline Klein Paste verbeeldde een nieuwe wereld met verschillende wereldbollen, gradenlijnen en een hoogtekaart om een reisgevoel op te wekken. Haar visie op ‘traditie’ is dat mensen elkaar aan tafel vinden vóór of na een lange reis om verhalen uit te wisselen.

De damasttentoonstellingen ‘Artistiek damast van Brabantse bodem 1900 - 1960’ en ‘Van Arabesk tot Zwaantje; damastontwerpen van sierkunstenaar Chris Lebeau’ zijn nog tot 22 januari 2006 te zien.
Redactie