Van: info@galeries.nl - 19/2/2006


betreft instelling: Museum de Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis

Van Pallandt Prijs voor Famke van Wijk

De Haagse beeldhouwster Famke van Wijk (1969) krijgt de elfde Charlotte van Pallandt Prijs. De aanmoedigingsprijs voor beeldhouwers van ten hoogste 35 jaar bestaat uit een penning en een geldbedrag van 5.000 euro. De uitreiking vindt op 25 maart plaats op kasteel Het Nijenhuis bij Heino, waar Museum de Fundatie tevens werk van Van Wijk presenteert.
De prijs is ruim 25 jaar geleden ingesteld door de grote Nederlandse beeldhouwster Charlotte van Pallandt en wordt sindsdien elke twee jaar toegekend aan Nederlands beeldhouwtalent. Famke van Wijk verdient de prijs onder meer omdat haar werk zich onttrekt aan ‘stilistische, expressieve en esthetische categorieën waarmee men in deze tijd bekend en vertrouwd is,’ aldus de jury. ‘Het is ook hierdoor dat het werk zich van dat van de andere kandidaten onderscheidt en nieuwsgierig maakt.’
De jury van de Stichting Charlotte van Pallandt Prijs bestond uit de kunstenaars Eja Siepman van den Berg, Antoine Berghs (winnaar van de tiende Charlotte van Pallandt Prijs), Peter Struycken en Emo Verkerk, alsmede directeur Agnes Grondman van Museum de Fundatie en Jan Teeuwisse, directeur van het Museum Beelden aan Zee. De bestuursvoorzitter van de Stichting Charlotte van Pallandt Prijs, Leila de Vos van Steenwijk, reikt de prijs op 25 maart uit aan Famke van Wijk op Kasteel Het Nijenhuis bij Heino, waar ook de vorige Van Pallandt Prijs werd uitgereikt. Museum de Fundatie, met locaties in Zwolle en Heino, bezit een groot aantal werken van Charlotte van Pallandt.
Het oeuvre van Van Wijk heeft een filosofische en religieuze achtergrond. ‘De betrekking tussen die geestelijke aanleiding en de materiële uitwerking maakt het werk wezenlijk interessant’, vindt de jury. ‘De combinatie van visueel genoegen en de geestelijke, soms strenge lading maakt het werk gelaagd en serieus. Een ernst die in een bijzondere wisselwerking staat tot de zinnelijkheid van het werk en de vaak uitbundige visualiteit.’
Famke van Wijk woont en werkt in Den Haag, werd in Utrecht geboren, studeerde aan de AKI Academie voor Beeldende Kunst & Vormgeving in Enschede en deed een vervolgopleiding aan de Rijksacademie te Amsterdam. Haar werk is in Nederland onder andere te zien geweest in het Rijksmuseum, Arti et Amicitae te Amsterdam en Museum Beelden aan Zee te Den Haag. In het buitenland exposeerde zij in The Old Lead Works in Bristol, het Institut Néerlandais in Parijs, Galerie Mein Blau in Berlijn en bij de Stichting Germinations Europe in Athene.
Op dit moment zijn beelden van Famke van Wijk te zien in het Amsterdamse Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen, het West Fries Gasthuis in Hoorn en in beeldentuin de Anningahof in Zwolle.
Redactie(advertentie)


Meer info over adverteren