Van: info@galeries.nl - 15/3/2006


betreft instelling: W139

Gijs Frieling wordt nieuwe directeur van W139

Per 1 mei 2006 vindt bij kunstenaarscentrum W139 een directeurswissel plaats. Kunstenaar Gijs Frieling (1966) wordt aangesteld als artistiek en algemeen directeur van W139. Frieling volgt Ann Demeester op die donderdag 30 maart 2006 haar laatste tentoonstelling in W139, een solopresentatie van de Duits-Belgische Kati Heck, opent.

Gijs Frieling is opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie te Amsterdam en heeft nationaal en internationaal tentoongesteld. Hij doceerde onder meer aan de Gerrit Rietveld Academie en de Minerva Academie in Groningen en publiceert in diverse media over kunst en aan kunst gerelateerde onderwerpen.

W139 houdt al geruime tijd vast aan zijn kameleonkarakter, het principe van de continue vernieuwing, het zich aanpassen aan de noden van de tijd, dat nauw verbonden is met het wisselende directeurschap voor een periode van twee tot vier jaar. Het vertrek van Ann Demeester gaf aanleiding tot een heroriŽntatie. Een van de basisvragen die het bestuur van W139 zich stelde in het kader van de aanstelling van een nieuwe directeur was Wat kan W139 voor de stad en haar kunstenaars betekenen? en Hoe kunnen we op een bewuste manier kiezen voor het onvoorspelbare?

Met Gijs Frieling is de keuze gemaakt voor een sterke, autonome persoonlijkheid die als W139-directeur wil exploreren hoe inhoud ťn beeldkracht samengaan binnen de beeldende kunst. Frieling zal een lokaal-internationaal tentoonstellingsbeleid voeren dat ongetwijfeld voor de nodige verrassingen zal zorgen en is verantwoordelijk voor de inwijding en in gebruikname van het gerenoveerde W139-pand aan de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam.

Gijs Frieling: Voor mijn ontwikkeling als kunstenaar is W139 een essentiŽle plek geweest, zowel de tentoonstellingen die ik er gezien heb als de keren dat ik er zelf heb gewerkt. De kunst lijkt haar vanzelfsprekendheid en zelfvertrouwen op dit moment enigszins kwijt te zijn. Soms lijkt het alsof kunst alleen nog maar een discussie is. Dat vind ik jammer. Kunst komt niet uitsluitend voort uit het hoofd. Het maken van een computer die kan schaken is een peulenschil vergeleken met het maken van een robot die kan lopen, laat staan dansen. Kunst komt voort uit het levende lichaam. Ik zal als directeur kiezen voor kunst die de materiŽle wereld wil doordringen.
Redactie