Van: info@galeries.nl - 20/3/2006


betreft instelling: Stedelijk Museum Schiedam

Koningin Beatrix heropent het Stedelijk Museum Schiedam

Hare Majesteit de Koningin heropent zaterdag 8 april 2006 het Stedelijk Museum Schiedam. Na een restauratie en renovatie van ruim twee jaar opent dit museum voor Nederlandse beeldende kunst van na 1945 zijn deuren met vier tentoonstellingen tegelijk.
Met Picasso, Klee, Miró en de moderne kunst in Nederland, 1946-1958 toont het museum als eerste de invloed van de drie grote internationale kunstenaars op de naoorlogse Nederlandse moderne kunst. Ruim 200 werken uit nationale en internationale collecties laten zien welke weerklank zij vonden bij een vijftiental Nederlandse kunstenaars zoals Appel, Corneille, Constant en Lucebert. Deze hebben in de jaren veertig en vijftig van de twintigste eeuw het aanzicht van de kunst in Nederland ingrijpend veranderd.
Daarnaast zijn er twee tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars: Maria Roosen Maria’s Maria’s en Tomas Schats Tekeningen en animaties.
Ook is onder de titel CoBrA, Cool & Comptemporary, Nederlandse kunst vanaf 1945 uit eigen collectie de vernieuwde collectiepresentatie te zien.
Het museum telt na de renovatie vijftien nieuwe publieksruimten waaronder elf grote tentoonstellingszalen, een sfeervol museumcafé, een ruimte voor ontvangsten en een ondergronds entreegebied met een wandschildering van Lily van der Stokker. Voor de educatieve ruimte ’t Atelier heeft Krijn de Koning een monumentale inrichting gemaakt. Voor de verdere inrichting is zoveel mogelijk gekozen voor Nederlandse ontwerpers zoals tegels van Baukje Trenning, wasbakjes van Hella Jongerius en hang en sluitwerk van Ton Haas. Vormgeefster Daniëlle van der Waard heeft de tentoonstellingsarchitectuur en de meubels voor de Aula ontworpen. Tenslotte heeft Tomas Schats de bewegwijzering uitgevoerd.
De renovatie heeft de moderne uitstraling van het kunstmuseum versterkt. De nieuwe klimaatbeheersing is verwerkt in dikke aluminiumbuizen die het geheel een Centre Pompidou-achtige allure geven. Tevens zijn alle wanden roomwit geverfd, de gietvloeren lichtgroen en de plafonds donkergroen/donkerbruin. Dat alles zorgt voor een Japanse rustgevende sfeer.
Op zondag 9 april is het museum voor het publiek gratis toegankelijk. In verband met de heropening en het Nationaal Museumweekend is er een feestelijk programma.
Redactie