Van: info@galeries.nl - 6/4/2006


betreft instelling: Persmuseum

Djanko wint Junior Inktspotprijs 2005

Op donderdag 6 april maakten drie leden van de jongerenjury de winnaar van de Junior Inktspotprijs 2005 bekend: politiek tekenaar Djanko mocht de prijs in ontvangst nemen voor zijn tekening ‘Irak’, gepubliceerd in het Rotterdams Dagblad op 19 februari 2005. De drie juryleden spraken namens ruim 300 leerlingen van verschillende middelbare scholen.

In januari riep een vakjury, onder voorzitterschap van Jan Marijnissen, Joep Bertrams’ spotprent over de EU Grondwet (Parool, 24 mei 2005) nog uit tot beste politieke tekening van 2005. De jongerenjury liet zich vooral aanspreken door thema’s die hen nog steeds bezighouden. De cartoons met de meeste stemmen verwezen dan ook naar onderwerpen die ook op dit moment nog actueel zijn.
Opvallend is ook dat de top 3 van beste spotprenten dit jaar alledrie in kranten zijn gepubliceerd. Op de tweede plek staat een spotprent over Rita Verdonk van Paul Kusters, gepubliceerd in onder andere Dagblad De Limburger op 28 mei 2005 en op de derde plek een cartoon van Bas van der Schot uit het Algemeen Dagblad van 19 november 2005. Vorig jaar won een prent van TRIK uit de Nieuwe Revu.

De Junior Inktspotprijs
De Junior Inktspotprijs is de prijs voor de beste politieke tekening van het voorgaande jaar, gekozen door jongeren. De prijs is in 2004 in het leven geroepen door het Persmuseum, Stichting Krant in de Klas en Stichting Pers & Prent. Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De prijs is ontstaan naar aanleiding van de Inktspotprijs (ook een prijs voor de beste politieke tekening maar dan gekozen door een vakjury).
De uitreiking van de winnaar valt samen met de start van de tentoonstelling Politiek in Prent 2005 in het Persmuseum, die ook op 6 april werd geopend door hoofdredacteur Frits van Exter van dagblad Trouw.
De samenwerkende organisaties willen jongeren stimuleren om politieke tekeningen als volwaardige nieuwsbron te zien en te gebruiken. Zo namen zij eerder al het initiatief voor de maandelijkse online verkiezing van de beste krantencartoon: www.cartoonvandemaand.nl.

De jury is afkomstig van het Murmellius Gymnasium uit Alkmaar, het Gemini College uit Ridderkerk, Schaersvoorde uit Aalten, Helen Parkhurst uit Almere en St. Aloysius Mavo uit Hilversum ( 2e t/m 5e klassen, VMBO t/m Gymnasium). Voor de jurering hebben zij op hun school alle inzendingen van de tentoonstelling ‘Politiek in Prent 2005’ beoordeeld.
RedactieGratis nieuwsbrief
Elke donderdag sturen wij een mail met de agenda van de komende en aflopende exposities. U kunt zich hiervoor opgeven.

galeries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea.

Vrijwilligers gevraagd
Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius