Van: info@galeries.nl - 19/4/2006


betreft instelling: Het Nieuwe Instituut

101 Pronkstukken van de Nederlandse architectuur online

Jarige website Nederlands Architectuurinstituut presenteert 101 collectie-objecten: Een denkbeeldig park, het interieur van een design-winkel en bouwblokken van flessen, ze zijn allemaal vinden in de collectie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Vanaf vandaag zijn deze stukken, samen met 98 anderen, te bewonderen op de website van het NAi. Deze site bestaat in april tien jaar en is daarmee een van de oudste museum-sites van Nederland.
De presentatie van de markante objecten en beelden op de website biedt een overzicht van de rijke en gespecialiseerde collectie van het NAi, die met recht dť schatkamer van de Nederlandse architectuur kan worden genoemd. De tekeningen, maquettes, boeken en foto's zijn geselecteerd omdat ze of bijzonder, of mooi, of zeldzaam zijn, of omdat ze een in verhouding tot de andere voorbeelden een mooi verhaal vertellen. Naast belangrijke en baanbrekende theoretische bouwprojecten komen boeken met tips voor de inrichting van je woning aan bod. Deze dwarsdoorsnede geeft een fascinerend overzicht van twee eeuwen bouwen aan Nederland.

Ideologie
Op de site kunnen bezoekers op verschillende manieren bladeren door 101 objecten. Zo kan er worden gezocht naar ontwerpen binnen een bepaald ruimtelijk schaalniveau, materiaal, een bepaalde tijd of techniek. Bijzonder is de indeling naar ideologie; aan elk ontwerp ligt immers een idee ten grondslag. Architecten, stedenbouwkundigen en landschapsontwerpers, maar ook opdrachtgevers en projectontwikkelaars, hebben opvattingen en wensen over een nieuwe, andere of betere wereld of ze streven er juist naar steden in oude glorie te herstellen. Architectuur weerspiegelt in veel gevallen die ideeŽn. Naast het verhaal van de architectuur, vertelt de website daarmee ook het verhaal van Nederland

Schaalniveau
Niet alleen gebouwen behoren tot de collectie van het NAi en worden op de site gepresenteerd, ook andere schaalniveaus worden belicht: Interieur, Stedenbouw en Landschap. Het Nederlands Architectuurinstituut beheert namelijk ook talloze ontwerpen die laten zien hoe in Nederland woonkamers of winkels werden ingericht en welke baanbrekende meubels in de afgelopen twee eeuwen zijn bedacht. Beroemd zijn bijvoorbeeld de zig-zag stoel van Rietveld of de Giso-lamp van Gispen. Ook plannen voor parken en pleinen van bekende ontwerpers als Koolhaas of Wijdeveld worden bewaard en getoond.

Digitaal museum
Het NAi was in 1996 een van de eerste musea in Nederland met een eigen website. In de loop der jaren is deze site uitgegroeid van een digitale 'folder' naar een integraal deel van het instituut met webtentoonstellingen, speciale dossiers over architecten en inschrijfformulieren voor allerlei activiteiten. Afgelopen jaar bezochten 650.000 bezoekers NAi.nl, inmiddels de vierde versie van deze website. De vormgeving en bouw hiervan is in handen van webarchitect Just Schimmelpennick. Naast informatie over het NAi en zijn activiteiten bevat de site vele subsites over bijvoorbeeld de jaren zeventig, het archief van Rem Koolhaas en de prijsvraag rond het Amsterdamse stadhuis. Achter de schermen wordt op dit moment hard gewerkt aan het online beschikbaar maken van onder andere de bibliotheek- en maquette-collectie. Naar de 101 pronkstukken: www.nai.nl/101
Redactie