Van: info@galeries.nl - 15/6/2006


betreft instelling: Het Mondriaanhuis

Retour bruikleen reconstructie Mondriaans Parijse atelier

Nadat bezoekers van het Mondriaanhuis ruim tien jaar lang de gelegenheid hebben gehad te genieten van de reconstructie van Mondriaans Parijse atelier, is een eind gekomen aan het langdurig bruikleen. De eigenaar heeft de reconstructie opgehaald. Het atelier zal de komende tijd een tentoonstelling in het Italiaanse Brescia gaan versterken.
Mondriaans atelier in Parijs aan de Rue du Départ 26, waar hij woonde en werkte van 1921 tot 1936, was al tijdens zijn leven beroemd. Het was het ‘visitekaartje’ van zijn ideeën over kunst. Mondriaan had de muren beplakt met grote rechthoeken in geel, rood en blauw. Samen met de rood, wit en zwart geschilderde meubels vormde zijn atelier net zo’n harmonieus geheel als zijn schilderijen.
De reconstructie van het atelier op ware grootte heeft een belangrijke educatieve waarde. Het spreekt bijzonder tot de verbeelding om te zien hoe Mondriaan woonde. Voor kinderen is het altijd een verrassing om te horen dat het interieur is gemaakt in de periode dat hun opa en oma nog jong waren, terwijl het er toch zo modern uitziet.
De reconstructie paste daarmee uitstekend in de doelstelling van het museum om Mondriaans ideeën toegankelijk te maken voor een breed publiek. Het Mondriaanhuis is dan ook verheugd de reconstructie zo’n lange tijd in bruikleen te hebben gehad.
Met het weghalen van het gereconstrueerde atelier, is een grote tentoonstellingsruimte vrijgekomen die nieuwe mogelijkheden biedt voor presentaties en exposities. Over de invulling hiervan wordt nog gedacht.
Redactie