Van: info@galeries.nl - 21/11/2006


betreft instelling: Museum Het Valkhof

Nieuwe conservator Oude Kunst voor Museum Het Valkhof, Nijmegen

Per 1 december 2006 is Ruud Priem benoemd als conservator Oude Kunst bij Museum Het Valkhof in Nijmegen.
Priem (37) werkte sinds 2001 voor het Rijksmuseum Amsterdam als samensteller en gastconservator van de grote reizende tentoonstellingen met zeventiende-eeuwse meesterwerken uit de eigen collectie van het museum. Deze exposities vonden plaats in AustraliŽ en Japan, en staan op het programma in de Verenigde Staten (2006/2007) en China (eind 2007).
Priem combineerde zijn werkzaamheden als conservator met een netwerk- en organisatiefunctie bij de Onderzoekschool Kunstgeschiedenis, waarbinnen het belangrijkste kunsthistorisch onderzoek aan de Nederlandse universiteiten en musea is ondergebracht.
De verzameling Oude Kunst waarover Priem bij Museum Het Valkhof de verantwoording krijgt omvat schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en prenten, alsmede de deelcollecties kunstnijverheid en stadsgeschiedenis.
Ruud Priem is de opvolger van Pieter Roelofs, die per 1 oktober 2006 werd aangesteld als conservator zeventiende-eeuwse schilderijen bij het Rijksmuseum.
Ruud Priem voltooide in 1995 met lof zijn studie Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit Utrecht. Hij deed promotie-onderzoek naar Nederlandse schilderijen-verzamelingen uit de periode 1775-1850 en (archief)onderzoek naar kunsthandelaren, verzamelaars en de herkomst van schilderijen als consultant voor The Getty Provenance Index (Santa Monica/Los Angeles).
Redactie