Van: info@galeries.nl - 2/1/2007


betreft instelling: TextielMuseum Tilburg

Textielmuseum ontving 54.342 bezoekers in 2006

Het Textielmuseum in Tilburg ontving in 2006 maar liefst 54.342 bezoekers. Dat zijn er 6.480 meer dan vorig jaar. En 8.792 meer dan in 2004. Waar de stijging precies vandaag komt, is moeilijk te zeggen. Belangrijkste verklaring is een succesvolle mix van goedlopende tentoonstellingen en aantrekkelijke evenementen. Ook het educatieve aanbod scoort goed. Steeds meer onderwijsinstellingen en individuele bezoekers weten de weg naar het Textielmuseum te vinden, voor programma´s of workshops op gebied van industrialisatie, design en (textiel) kunst.

2006 opende met een staartje van de tentoonstelling ´Artistiek damast van Brabantse bodem 1900 - 1960´. Daarna zorgden de tentoonstellingen ´GEBORDUURD´ en de beeldende kunst-tentoonstelling ´Spook- en sprookbeelden´ voor een spannende mix in het aanbod. ´Never felt before. 10 jaar studio Claudy Jongstra´ en ´In kleur geweven. Ria van Eyk. Wandkleden 1970 - 1985´ vormden een mooi vervolg met respectievelijk ´vilten´ en ´weven/ tapisserie´ als centrale thema´s. Ook heel succesvol bleken de najaarstentoonstellingen ´High Tech Low Tech - design tussen traditie en innovatie´ en ´European Art Quilts IV`. Beide tentoonstellingen zijn nog even te zien in 2007.

Naast goedbezochte tentoonstellingen organiseerde het museum ook een aantal bijzondere evenementen: Kruikezeikersdag, Museumweekend, ROC modespektakel, het Textielweekend, Tilburg 200 vrouwen maken textiel en de High Textile Tea. Alle evenementen bleken erg in trek, maar het Textielweekend bleek het hoogtepunt met bijna 2000 bezoekers in een weekend. De kracht van het succes zit in de vruchtbare samenwerking met galerieën, (Textiel)ateliers en De Pont in de directe omgeving van het museum en met Fontys Hogescholen.

Ook de bezoeker die graag zelf aan de slag gaat, kwam aan zijn trekken. Het museum organiseerde tientallen workshops in samenwerking met Atelier Zijdelings en een masterclass met Ulf Mortiz in samenwerking met het EKWC in ´s-Hertogenbosch. Kinderen konden in de vakanties en op speciale zondagen en tijdens evenementen terecht in het KinderAtelier waar aan de hand van een thema hele vrolijke workshops plaatsvonden.

Kortom: een jaar boordevol interessante belevenissen voor jong én oud. Dat belooft wat voor 2007!

2007
Dit jaar staan er twee bijzondere tentoonstellingen op het programma, waarin twee belangrijke individuen centraal staan. Zo is vanaf 27 januari tot en met 22 april ´In het spoor van het Bauhaus; weefwerk van Kitty van der Mijll Dekker´ te zien. Daarna, vanaf 28 april tot 9 september brengt het museum een overzichtstentoonstelling van het werk van interieurtextielontwerper Ulf Mortiz. Naast het tijdelijke aanbod biedt het museum ook zeer interessante semipermanente tentoonstellingen aan: De Wollendekenfabriek, Hete Harten Koele Koppen en het TextielLab.

De evenementen die in 2007 plaatsvinden zijn achtereenvolgens; Kruikezeikersdag op 21 januari, het museumweekend op 14 en 15 april, het Textielweekend op 5, 6 en 7 oktober, Tilburg 200 vrouwen maken textiel op 25 november en tenslotte de High Textile Tea op 9 december.

Op de website van het museum staat een overzicht van alle workshops en masterclasses in 2007.
Redactie