Van: info@galeries.nl - 22/2/2007


betreft instelling: Museum Het Valkhof

Al 75.000 bezoekers voor ‘De laatste uren van Herculaneum’

Prognose overtroffen en nog ruim 3 weken te gaan. Museum Het Valkhof heeft vandaag de prognose van 75.000 bezoekers overtroffen voor de tentoonstelling ‘De laatste uren van Herculaneum’. De expositie duurt nog 3,5 week.
De voorjaarsvakantie, die maandag van start ging, trok tot nu toe dagelijks meer dan 2000 bezoekers. Gezien deze grote toestroom is de verwachting dat de Herculaneumtentoonstelling het record van 92.000 bezoekers bij De gebroeders van Limburg-expositie in 2005 gaat breken. Daarmee wordt een nieuwe mijlpaal in de korte bestaansgeschiedenis van Museum Het Valkhof bereikt. Het publiek kan nog tot en met 18 maart genieten van de kunstschatten uit het Romeinse stadje Herculaneum.
De tentoonstelling presenteert kunstschatten uit Herculaneum, het Romeinse stadje dat in het jaar 79 verwoest werd door een uitbarsting van de Vesuvius. Anders dan Pompeii dat bedekt werd met een laag van zeven meter as en puimsteentjes, spuwde de Vesuvius een 25 meter dikke laag lava over Herculaneum. Luchtdicht ‘geseald’ bleven zo kunstschatten uit Romeinse villa’s, tempels en badhuizen bewaard. Men kan ze nu voor het eerst in Nederland zien.
In Museum Het Valkhof kan men genieten van manshoge bronzen en marmeren beelden, kleurrijke fresco’s en luxe meubilair, die ongekend perfect bewaard zijn gebleven in de versteende lavagrond. Dit geldt ook voor de skeletten van de inwoners van Herculaneum, hun dierbaarste bezittingen, hun houten meubilair en voedsel. Deze vondsten zijn opzienbarend anders dan in de mega-toeristentrekker Pompeii. Daar is organisch materiaal na de vulkaanramp compleet vergaan. Voor velen is Herculaneum een verborgen schat gebleven, die men nu - in eigen land - kan ontdekken.
Redactie