Van: info@galeries.nl - 19/4/2007


betreft instelling: Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof verwerft schilderij van Jan Toorop

Museum Het Valkhof heeft een bijzonder werk verworven van Jan Toorop. Het gaat om het schilderij Rustende boer met spade uit 1909. Het is één van de zeldzame schilderijen uit Toorops Nijmeegse jaren (1908-1916). De gebruikte techniek en het gekozen kleurenpalet zijn representatief voor een fase in zijn oeuvre, die in Nederlandse musea nauwelijks is vertegenwoordigd. Rustende boer met spade is het eerste schilderij van Toorop in de collectie van Museum Het Valkhof. Het museum beschikt al over een aanzienlijke collectie werken op papier van Toorop en uitgebreide correspondentie tussen de kunstenaar en zijn Nijmeegse contacten.

De aanwinst wordt voor het eerst getoond tijdens de Vriendendag van de Vereniging van Vrienden van Museum Het Valkhof, op zaterdag 21 april 2007. Van zondag 22 april tot en met zondag 20 mei 2007 krijgt het werk een plaats op de galerij van Museum Het Valkhof.

Jan Toorop (Poerworedjo 1858 -1928 Den Haag) was een van de meest gewaardeerde Nederlandse kunstenaars van zijn tijd. Hij was vooral actief als tekenaar en vervaardigde gedurende zijn lange loopbaan een relatief klein aantal schilderijen. Kort na 1900 maakte Toorop werken met een sociaal bewogen thema. Rustende boer met spade (formaat 110 x 75 cm) is daarvan een treffend voorbeeld.

Het verfijnde contrast tussen violet en groen, de losse toetsen en korte, brede mozaïekachtige penseelstreken zijn typerend voor deze periode in Toorops werk.

De aankoop is mogelijk geworden met steun van Vereniging Rembrandt, Vereniging Vrienden van Museum Het Valkhof, Provincie Gelderland, K.F. Hein Fonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting. Kunsthandel Ivo Bouwman BV bemiddelde in de aankoop.
Redactie