Van: info@galeries.nl - 11/5/2007


betreft instelling: Centraal Museum

Centraal Museum verwerft schilderij De Muziekles van Jonxis

Te zien vanaf zaterdag 12 mei, in projectkamer 4.

Het Centraal Museum Utrecht heeft op Marktplaats.nl voor € 2500 een schilderij van de Utrechtse schilder Jan Lodewijk Jonxis (1789-1866) aangekocht voor de collectie Oude Schilderkunst. Het betreft het schilderij ‘de Muziekles’ uit 1825. Het schilderij vormt een bijzondere aanvulling op de collectie Oude Schilderkunst van het Centraal Museum, waarvan tot nu toe al vier schilderijen van Jonxis onderdeel uit maakten.

De Muziekles
Op het aangekochte schilderij, getiteld ‘De Muziekles’, staat een jonge vrouw met haar gitaarleraar afgebeeld. Gezamenlijk bestuderen zij de partituur die voor hen op tafel op een lessenaar ligt. Het schilderij is gesigneerd en gedateerd en zit nog in zijn originele lijst. Van Jan Lodewijk Jonxis heeft het museum tot nu toe vier portretten en één genrestuk in de collectie. Dit nieuwe genrestuk is een bijzondere aanvulling op de collectie. Het schilderij is vanaf 12 mei te zien in projectkamer 4 van het Centraal Museum. Bij de nieuwe aanwinst worden drie andere schilderijen van Jonxis uit de collectie van het Centraal Museum getoond, samen met enkele werken van F.G. van der Puyl, J.W. Bilders en J. van Liefland.

Jonxis: Utrechtse schilder
Jan Lodewijk Jonxis maakt deel uit van een kunstenaarsfamilie die in de eerste helft van de 19de eeuw een belangrijke rol speelde in de Utrechtse kunstwereld. Zijn vader Pieter Hendrik was tekenaar en graveur, net als zijn broer Pierre Etienne Lambert. Zijn zoon en leerling Pieter Hendrik Lambert schilderde landschappen en stadsgezichten. Zelf kreeg Jan Lodewijk Jonxis zijn schilderlessen van de Utrechtse portrettist Van der Puyl. Voor Utrecht was Jonxis van bijzonder belang omdat hij vanaf 1821 gedurende 45 jaar directeur en tekenonderwijzer was van de Utrechtse Stadstekenschool. Zijn bekendste leerlingen waren Bilders en Van Liefland. Karakteristiek voor het werk van Jonxis is de grote aandacht voor de stofweergave. Ook de nieuwe aanwinst valt op door de zorgvuldige wijze waarop de zijden jurk van de jonge vrouw is uitgebeeld.

Aankoop via marktplaats.nl
Het is voor het eerst dat het Centraal Museum een stuk voor de collectie via de particuliere veilingwebsite Marktplaats.nl verwerft. De nieuwe aanwinst werd enkele weken geleden via Marktplaats te koop aangeboden door kunsthandelaar Harald Reitz uit Amsterdam. Via een tip van een particulier kwam het Centraal Museum dit aanbod op het spoor.
Redactie