Van: info@galeries.nl - 24/1/2008


betreft instelling: Centraal Museum

Pauline Terreehorst kwartiermaker Rietveldmuseum

Pauline Terreehorst, de directeur van het Centraal Museum Utrecht, gaat op verzoek van burgemeester en wethouders de komende periode de mogelijkheden onderzoeken om een Rietveldmuseum in Utrecht te realiseren. Dit is vanmiddag tijdens een persconferentie op het stadhuis van Utrecht bekendgemaakt.

In verband deze nieuwe functie treedt Terreehorst per 1 maart aanstaande terug als directeur van het Centraal Museum. Zo kan ze haar aandacht concentreren op het ontwikkelen van een plan van aanpak voor een Rietveldmuseum.

Pauline Terreehorst is enthousiast over het voorstel van B en W. “De gezamenlijke Utrechtse musea hebben de afgelopen tijd aangedrongen op een uitbreiding van het museale aanbod in de stad”, aldus Terreehorst. “Daarnaast heeft de stad ambities. Utrecht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden, waarvoor we de kandidatuur in 2012 moeten stellen. Er moet nog veel gebeuren voor die tijd. Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen en eigenlijk zijn we al aan de late kant”. Ze spreekt van een ‘uitdaging’ om te werken als ‘kwartiermaker’ van een Rietveldmuseum in Utrecht.

Tot aan de aanstelling van een nieuwe directeur neemt Gert-Jan van der Vossen, die het Centraal Museum het afgelopen half jaar al als interim-manager ondersteunde, de leiding van het museum op zich. Pauline Terreehorst trad in de zomer van 2005 aan als directeur van het Centraal Museum. Onder haar leiding kwam een aantal spraakmakende tentoonstellingen tot stand, waaronder Loving your pictures, Genesis en Extensions. Op dit moment loopt de door haar samengestelde succesvolle tentoonstelling Script in het Centraal Museum. Terreehorst heeft de medewerkers van het museum vanmorgen persoonlijk op de hoogte gebracht van haar nieuwe functie.
Redactie