Van: info@galeries.nl - 20/10/2008


betreft instelling: Het Mondriaanhuis

ICN leent aan Mondriaanhuis topcollectie abstracte kunst

De collectie van het Mondriaanhuis, museum voor concrete en constructieve kunst, wordt aangevuld met 16 topstukken uit de collectie van het Instituut Collectie Nederland. De werken zijn van onder meer Joost Baljeu, Peter Struycken, Jan Schoonhoven, Harry Verburg en André Volten. De 16 topstukken zijn een welkome aanvulling op de 114 abstracte werken uit de eerste helft van de twintigste eeuw die het Mondriaanhuis al in langdurige bruikleen heeft.

Eva Kleeman, directeur van het Mondriaanhuis, is buitengewoon enthousiast over de bijzondere bruikleen, waardoor het Mondriaanhuis zich kan positioneren als museum voor 'koele abstractie'. Het Mondriaanhuis heeft onlangs haar museale ambities unaniem onderschreven gezien door de gemeenteraad van Amersfoort en heeft om dit doel te bereiken extra structurele middelen toegewezen gekregen. Komend jaar zal een klimaatinstallatie worden aangebracht waarmee een gecontroleerde omgeving voor de klassieke topwerken zal worden gecreëerd.

Eén van de topstukken is Schotel (1963) een zeldzaam vroege ovale vorm van papier maché van Jan Schoonhoven. Andere topstukken zijn Wetmatige beweging rood-grijs-wit (1965) van Peter Struycken. Een vroege rijksaankoop van Harry Verburg, Compositie op grijs (ca. 1947). Synthetische constructie F4-1966 uit 1966 van Joost Baljeu en het wandreliëf Nr. 10 uit 1957 van André Volten.

Eén van de doelstellingen van het ICN is om de zichtbaarheid van haar collectie te vergroten. Deze bruikleen is een voorbeeld van de manier waarop het ICN dat doet. Het ICN draagt zorgt voor de restauratie van de werken.
Redactie