Van: info@galeries.nl - 11/1/2009


betreft instelling: Teekengenootschap Pictura

Jaap de Vries wint Wim Izaks prijs 2008

De Wim Izaksprijs 2008 is toegekend aan de 49-jarige schilder Jaap de Vries. Deze tweejaarlijkse prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro verbonden is, werd vandaag in het Teekengenootschap Pictura Dordrecht bekend gemaakt door juryvoorzitter Rob Smolders. De beide andere genomineerde kunstenaars, Houcine Bouchiba en Benjamin Roth, ontvingen ieder 1.500 euro.
Al vanaf 1994 organiseert de Stichting Wim Izaks deze tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor een schilder die een opmerkelijke bijdrage levert aan de schilderkunst in Nederland. De tentoonstelling met werk van de drie genomineerden is te bezichtigen in Teekengenootschap Pictura Dordrecht tot en met 15 februari 2009.

Jaap de Vries
Jaap de Vries zoekt in zijn werk naar het triviale, dat wat algemeen banaal wordt gevonden of moreel verwerpelijk. Het gaat er hem niet om te schokken of de wereld met opzet lelijk voor te stellen. Hij is ervan overtuigd dat hij, door het triviale niet uit de weg te gaan, juist ruimte schept voor verlangens die onder andere omstandigheden onderdrukt blijven.
Zijn schilderkunst is de uitdrukking van die verlangens. Daarin heeft hij de afgelopen jaren een opzienbarende ontwikkeling doorgemaakt. De afbeelding van het schijnbaar onderwerploze landschap heeft hem meer beeldende mogelijkheden doen ontdekken. Door met aquarelverf op offsetplaat te schilderen, een omslachtige en onvoorspelbare techniek, schept hij een prachtig transparant kleurpalet dat op geen andere wijze tot stand had kunnen komen.
Jaap de Vries weet zijn thema's op een sterke manier te verbinden met zijn werkwijze. Dat levert een beheerste dramatiek op van een bijzonder niveau.

De selectieprocedure
De genomineerden worden gekozen na een zorgvuldige selectieprocedure. Elke twee jaar draagt een twintigtal informanten, waaronder conservatoren, kunstkenners en kunstenaars, kandidaten aan de jury voor. De jury maakt aan de hand van ingezonden beeldmateriaal een voorselectie van kunstenaars, die in hun atelier bezocht worden. Uit deze voorselectie worden de drie nominaties gekozen.

De jury
De jury van de Wim Izaksprijs bestaat uit Rob Smolders (voorzitter stichting Wim Izaks), Jan Keuning, Cees Hoogstad, Moniek Peters en Reinoud van Vught.

Tentoonstelling ook naar Tricot Winterswijk
De tentoonstelling van de genomineerden van de Wim Izaksprijs zal na Dordrecht aansluitend van 22 februari tot en met 26 april 2009 te zien zijn in Tricot Winterswijk, de nieuwe huisvesting van de Stichting Wim Izaks.

English
The Wim Izaks 2008 Prize was awarded to Jaap de Vries (NL, 1959).
This bi-annual award was established by the Wim Izaks Foundation in memory of the late Dutch painter Wim Izaks (1950-1989), The jury recognises young talent and supports painters careers which are under-acknowledged. The award ceremony included a speech by Felix Villabueva.
The award consists of 10.000 Euro.
Jaap de Vries has a unusal material choice he uses paint, acrylic and others directly on aluminium. A fairly uncommon choice of the material but aluminium enables Jaap de Vries to use not only the surface 'as is', but treat it to create additional effects (bend, cut, scratch, etch etc). Natural light will enhance the painting.
Ever since his graduation Jaap de Vries’ work has centered on juxtaposing a world controlled by prohibitions and another, more sacral world: the world of play. Recurring themes include: ‘the unity of the sacred', ‘the erotic' and ‘the aesthetic'.
Redactie