Van: info@galeries.nl - 20/3/2009


betreft instelling: EYE, Film Instituut Nederland (vh Filmmuseum)

Het Filmmuseum laureaat De Vuurslag 2009

Dit jaar is De Vuurslag toegekend aan het Filmmuseum in Amsterdam. Voorafgaand aan de officiële opening van de 43e Art & Antiques Fair ’s-Hertogenbosch op zaterdag 18 april wordt De Vuurslag, een gerenommeerde kunsthistorische prijs in Nederland en Vlaanderen, uitgereikt. De prijs bestaat uit een trofee en een geldbedrag, bestemd voor nieuw en oorspronkelijk onderzoek op het gebied van kunst en kunstnijverheid. Het Filmmuseum besteedt de prijs aan een video-installatie van de Hongaarse cineast Péter Forgács.

De jury bestond uit Jos Koldeweij (voorzitter), Erik Ariëns Kappers, Fred Winnubst, Jan Daan van Dam en Ine van Well, in samenwerking met Jan Roelofs als voorzitter van de Stichting Nederlandse Kunst- en Antiekbeurs.

Mooie en zinnige bestemming
Prof. Jos Koldeweij, voorzitter van de jury en gespecialiseerd in de beeldende kunst en kunstnijverheid van de late Middeleeuwen licht het toe: “Wij kozen voor het Filmmuseum vooral vanwege de belangrijke rol in het conserveren van historisch bewegend beeldmateriaal, en het beschikbaar maken daarvan voor een hedendaags publiek. Dat is belangrijk werk, en dat doen ze zeer goed. Die moderne opvatting over het beheer van erfgoed sluit aan bij een accentverschuiving die ook goed op de beurs in ’s-Hertogenbosch te zien is. De omgang met oud materiaal is aan het veranderen. Het is niet alleen maar 'museaal' en 'antiek', zoals vanouds; het palet is aan het verschuiven naar meer hedendaags, naar onze eigen tijd. Het Filmmuseum heeft voorgesteld het bedrag te besteden aan de aankoop van het kunstwerk 'In/between – Rembrandt-Morphs' van Péter Forgács. Een modern werk, dat terugkijkt op Rembrandt. Een artistieke verbinding van het heden met het verleden. Dat vinden wij een hele mooie en hele zinnige bestemming.''

Installatie op de beurs
Péter Forgács is een Hongaarse filmmaker/mediakunstenaar die in 2007 in Nederland de Erasmus-prijs in ontvangst mocht nemen. Ter gelegenheid daarvan organiseerde het Filmmuseum een retrospectief van zijn oeuvre en een tentoonstelling van zijn installaties. Het Filmmuseum heeft al een aantal van zijn films in collectie en kan daar nu - mede dankzij De Vuurslagprijs - een van zijn installaties aan toevoegen. De installatie 'In/between - Rembrandt-Morphs' is tijdens de Art & Antiques Fair ’s-Hertogenbosch van 19 tot en met 26 april te zien, alsmede een selectie van Forgács' films.

Beelden voor de toekomst
Het Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. Het beschikt over een internationaal toonaangevende filmcollectie (36.000 films), die doorlopend wordt aangevuld met klassiek en contemporain werk. Het verzamelt, conserveert en presenteert, om een zo breed mogelijk publiek te informeren en te inspireren. Het museum is in beweging: de komende jaren zal het verhuizen naar een spectaculair nieuw gebouw op de noordelijke IJ-oever in Amsterdam, en grote stappen zetten in de ontsluiting van zijn collectie, in het kader van 'Beelden voor de Toekomst'. Duizenden uren film zullen de komende jaren gedigitaliseerd worden en op nieuwe platforms worden aangeboden. Daarmee treedt het Filmmuseum buiten zijn eigen muren en zal 24 uur per dag toegankelijk zijn.
Redactie