Van: info@galeries.nl - 21/12/2009


betreft instelling: Teekengenootschap Pictura

Mirjam Abraas wint de PICTURA-prijs 2009

De Pictura-prijs 2009 is op zondag 20 december 2009 toegekend aan het werk 'Fall' van Mirjam Abraas (1971)
"Tekenwerk, getuigend van groot vakmanschap dat in dienst gesteld is voor de schepping van een ragfijn natuurlijk lijnen- en vormenspel", schreef de jury in het juryrapport, "een Teekengenootschap waardige winnaar". De PICTURAprijs bestaat uit een geldbedrag van €1000 en een tentoonstelling in de Grote Zaal.

De jury bestond uit Flip Bool, o.a. Senior Collecties en Onderzoek bij het Nederlands fotomuseum, lector fotografie aan AKV/St. Joost te Breda, Ineke Middag, nieuwe directeur van Erfgoedcentrum DiEP, Dordrecht en voormalig samensteller van kunstprogramma's zoals AVRO Kunstblik, Marie-José Sondeijker, manager van Galerie West, Den Haag en Cees de Geus, kunsthistoricus.
De jury kwam op dinsdag 15 december bijeen om 86 ingezonden kunstwerken van werkende leden te beoordelen en het beste werk als winnaar aan te wijzen tijdens deze Salon der Leden.
Voorafgaande aan de bezichtiging en beoordeling werd een procedure voor de beoordeling afgesproken. De vier juryleden maakten afzonderlijk een rondgang langs de werken en gaven individueel per kunstwerk een score. Hierna zijn deze werken gezamenlijk bekeken en besproken op hun kwaliteiten. De juryleden hebben hierbij bijzondere aandacht besteed aan de originaliteit, compositie, vormentaal, kleurstelling en dergelijke, maar ook de spanning en gevoelswaarden van de werken.
"Een geheimzinnige sfeer doemt op uit de zwarte en grijze monochrome tonen van de als een spinnenweb geweven takken. De compositie heeft een mooie opbouw van clair-obscur. Het intrigerende van dit werk is dat het de toeschouwer prikkelt zijn verbeeldingskracht en fantasie te laten werken om vervolgens allerlei kleine menselijke of dierlijke patronen of figuren te ontwaren. Het is knap dat dit met een minutieus potloodgebruik te voorschijn getoverd kan worden."

Eervolle vermeldingen waren er nog voor “Het Rotterdams Trauma 1972” van Jan Wagner, Zoë Cochia met “de Ingeburgerde Vrouw”, “F.B.” van Humango, “The Past in the Present” van Anja de Jong, “De Kippenvleugel”van Nico Parlevliet, “La Brodeuse” van Marianne Grootenboer en “Immergeradeaus” van Nada van Dalen, “Het gebouw de Holland” van Led Brand, “ Zonder titel” van Anouk Griffioen, “Serie Koffie”van Saskia van Broekhoven, “Constellation”van Jan Barel, “His Favorite Shirt” van Ad Wesseling en “Mäkihypyä” van Tabe Hemmes.
Redactie