Van: info@galeries.nl - 19/3/2010


betreft instelling: W139

Tim Voss nieuwe directeur van W139

Tim Voss (1968) wordt per 1 mei dit jaar aangesteld als directeur van productie- en tentoonstellingsruimte W139. Voss volgt Gijs Frieling op die vrijdag 2 april 2010 zijn afscheidstentoonstelling ‘Doktor Faustus’ opent.

Tim Voss studeerde aan de Universiteit van Schone Kunsten in Hamburg en was sinds 2006 directeur van de ‘Kunstverein Harburger Bahnhof’, eveneens in Hamburg.

Voss organiseerde tentoonstellingen als “Reihe:Ordnung” (Serie:Orde) een serie van zeven tentoonstellingen rond de kernwoorden “werk, liefde, geld, sex, macht, vrijheid, toekomst”, met grotendeels ongevestigde kunstenaars. Hij slaagde erin om ‘Harburger Bahnhof’ van een solide financiële basis te voorzien en de daar getoonde kunst zichtbaar te maken in Hamburg en ook ver daarbuiten. Harburger Bahnhof werd zowel in 2008 als in 2009 genomineerd voor the best German Kunstverein - ADKV-Art-Cologne-Preis.

W139 zet met het wisselende directeurschap voor een periode van twee tot vier jaar haar continue verandering voort. Ze bestaat 30 jaar en beseft dat haar positie als vrijplaats niet een vanzelfsprekende verworvenheid is. Een van de basisvragen die W139 zich ook de komende jaren stelt is: "Wat kan W139 Amsterdam en haar kunstenaars geven?". In haar visie zal juist een buitenstaander van grote waarde zijn in het opnieuw positioneren van W139.

Tim Voss: “Ik denk dat het stimulerend is om kunst altijd te zien en beschrijven als een relatie: een relatie die in gelijke verhoudingen formeel esthetisch en zintuiglijk is en die, zoals elke relatie, bestaat uit verschillende lagen van verzet, oude angsten, verbondenheid, twijfel, directe ervaringen, en het verkrijgen van inzichten. Voor mij zit de politieke kwaliteit van kunst in die momenten waar kunst op een radicale wijze wordt ervaren en niet alleen wordt beschouwd als iets dat er altijd is. Met de verhuizing naar Amsterdam, naar een energiek en sterk instituut als W139, zal ik relaties binnen een regionale en voor mij onbekende context moeten initiëren en deze voor mij nieuwe relaties ontdekken. Ik kijk hier naar uit, en naar al het andere dat mogelijk zal gebeuren.”
Redactie