Van: info@galeries.nl - 8/12/2010


betreft instelling: Centraal Museum

Nieuwe aanwinst Centraal Museum: Werk Edward Lipski

Het Centraal Museum heeft onlangs via Galerie Bob van Orsouw te Zurich het werk White Fang van Edward Lipski gekocht. Het Centraal Museum is hiermee het eerste museum in Nederland dat werk van deze Britse beeldend kunstenaar aankoopt. White Fang is typerend voor zijn oeuvre, waarbij contradicties als afkeer en verlangen centraal staan. Het roept vragen op rondom identiteit, een thema waar het Centraal Museum zich meer in wil verdiepen.

White Fang maakt tot en met 23 mei 2011 deel uit van de serie nieuwe aanwinsten.

White Fang
White Fang is een manshoog werk bestaande uit een ‘Fangbeeld’ op een perspex sokkel. De Fang, ook wel Pangwe genoemd, stammen uit Kameroen en Gabon en zijn bekend om hun voorouderbeelden. De oudst bekende beelden van de Fang werden vaak wit geverfd en gebruikt bij allerlei rituelen. Lipski weet het beeld los te koppelen van zijn traditionele oorsprong en omgeving en het een nieuwe plek binnen het milieu van de hedendaagse Westerse kunst te geven. In samenspel met de transparante sokkel creëert hij zo een spanningsveld tussen verwondering en herkenning.

Edward Lipski
Edward Lipski (Engeland, 1966) studeerde in 1994 af aan het Chelsea College of Art and Design te London, de plek waar hij momenteel woont en werkt. In zijn werk speelt Lipski met onze perceptie, waarbij verschillende werelden worden samengebracht, deels herkenbaar, deels al versmolten tot iets nieuws. Lipski maakt modellen die leiden tot volkomen ongepolijste percepties van de kunst, met alle ruimte voor associatie, symboliek, zelfs voor een speelse omgang met kritische thema’s.
Redactie