Van: info@galeries.nl - 1/1/2011


betreft instelling: Museum Wierdenland

Ezinge krijgt beeld van Jon Gardella

Het dorp Ezinge krijgt een eigen kunstwerk met de titel “Middag-Humsterland”. Jon Gardella heeft het beeld gemaakt voor het dorp, in opdracht van de gemeente Winsum. Op donderdag 23 december 2010 om 15.00 uur onthult Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, het beeld bij de entree van Museum Wierdenland in Ezinge. De plaatsing van het beeld is aanleiding voor een overzichtstentoonstelling van Jon Gardella in het museum.

Beeld
Jon Gardella, kunstenaar, beeldhouwer en ontwerper uit Garnwerd, heeft zich laten inspireren door het landschap van Middag-Humsterland en de geschiedenis van Ezinge. In de zomer van 2010 werkte Gardella vrijwel onafgebroken aan het beeld. Het kunstwerk verbeeld een golf die krachtig verticaal opstijgt en naar de hemel reikt. Het is een beeld geworden vol beweging.

Tentoonstelling
De plaatsing van het beeld bij Museum Wierdenland vormt de aanleiding voor de verrassende tentoonstelling ‘Loving Flow’ in het museum, met een breed overzicht van het werk van Jon Gardella en ook de ontstaansgeschiedenis van het beeld.
Getoond worden:
- Plastieken in klei en was, die laten zien hoe het beeld “Middag-Humsterland” vorm heeft gekregen;
- Grote bronzen beelden van paarden, gerangschikt rond het middeleeuws paardengraf in de bodem van het museum;
- Tekeningen van paarden;
- Bronzen beelden van vrouwen;
- Schilderijen en schetsen van vrouwelijk naakt;
- Tekeningen van landschappen;
- Decorontwerpen;
- Kleine bronzen beelden.
In de filmzaal kan worden gekeken naar een filmisch portret van de kunstenaar.

Combinatie
De tentoonstelling is als extra laag toegevoegd aan de archeologische presentaties en het verhaal van het wierdenlandschap in het museum. Museum Wierdenland vindt die combinatie geslaagd en is verheugd over het feit dat Jon Gardella is ingegaan op de uitnodiging om in het museum te exposeren.
Redactiegaleries.nl bestaat al sinds 2000 en biedt informatie over exposities, kunstenaars en kunstinstellingen in Nederland en België. Ondanks de naam betreft het niet enkel informatie over galeries, maar ook over musea. Van oktober 2017 tot mei 2018 was de site tijdelijk uit de lucht. In die periode is de layout van de site gemoderniseerd (van frames naar responsive). Om te helpen de site up-to-date te houden wordt graag een beroep gedaan op vrijwilligers.

Wilt u als vrijwilliger helpen om actuele exposities toe te voegen? Mail naar info@galeries.nl indien u hiervoor belangstelling heeft.

Op deze plek, in de laatste kolom, kunnen advertenties worden geplaatst.

Meer info over adverteren

Benno Tutein Nolthenius