Van: info@galeries.nl - 5/1/2011


betreft instelling: TextielMuseum Tilburg

Audax Textielmuseum Tilburg trok 53.150 bezoekers in 2010

Het museum kan terugkijken op een zeer geslaagd 2010 met als hoogtepunten de tentoonstelling minä perhonen, fashion & design, het Textielweekend en het samenwerkingsproject Total Table Design. Het TextielLab lanceerde de eerste editie van Yearbook TextielLab en bracht de gelijknamige expositie op het Platform. In totaal wisten 53.510 bezoekers de weg naar het museum te vinden. En dat zijn er 3.510 meer dan vooraf werd verwacht. Bovendien kwam uit een onderzoek dat bezoekers gemiddeld langer verblijven in het Textielmuseum dan in andere musea. Het jaar bracht ook minder goed nieuws. Zo moest worden besloten dat het Textielweekend niet langer in de huidige vorm kan bestaan. Ook het aangekondigde vertrek van directeur dr. Ton Wagemakers was iets waar niet op gerekend was.

De tentoonstelling van de Japanse stoffenontwerper Akira Minagawa (label minä perhonen) en Kraakhelder, 100 jaar huishoudtextiel kregen veel geïnteresseerden op de been. De tentoonstellingen oogstten mooie artikelen in binnen- en buitenlandse media. En dan Total Table Design. Op initiatief van het Textielmuseum, ontwierpen Scholten & Baijings en Kiki van Eijk tafelgoed, servies, bestek en glaswerk. Audax Textielmuseum Tilburg (tafelgoed), Royal Leerdam Crystal (glaswerk), Europees Keramisch Centrum (aardewerk) en Koninklijke Kempen & Begeer (bestek) zorgden voor de uitvoering van de ontwerpen. Zo ontstonden er twee zeer uitnodigend gedekte tafels met elk een eigen karakter. De première op de beurs Object Rotterdam was een groot succes.

2011 moet inhoudelijk en kwalitatief minstens zo goed worden als het afgelopen jaar. Tot en met 30 januari is de tentoonstelling reTHINK! nog te zien. Een tentoonstelling met duurzame mode, interieurtextiel en productvormgeving. Van 12 februari 2011 tot en met 29 mei 2011 presenteert het Textielmuseum een tentoonstelling over het werk van industrial designer en Rietvelddocent Diek Zweegman. Gevolgd door tentoonstellingen met respectievelijk grootschalige projecten uit het TextielLab en over ontwerptalent uit Europa. Ook vinden er twee PlatFormpresentaties plaats met bijzondere resultaten van noeste arbeid uit het TextielLab. Het Textielmuseum neemt bovendien deel aan het Tilburgse themajaar ´Tilburg Textiles´. Zowel voor de opening als voor de Cultuurnacht, in het Textielmuseum TexNight, levert het museum een inhoudelijke bijdrage. En in de TextielAcademie kun je weer terecht voor tal van inspirerende workshops.
Redactie