Van: info@galeries.nl - 7/1/2011


betreft instelling: Breda's Museum

93.731 bezoekers voor Breda’s Museum in 2010

De belangstelling voor Breda’s Museum blijft groeien. In 2010 verwelkomde het museum een recordaantal van 93.731 bezoekers, ruim tien procent meer dan het jaar ervoor. Voor de tweede keer behoort Breda’s Museum daarmee tot de top drie van de musea in de provincie Noord-Brabant en ook tot de 50 drukst bezochte musea van Nederland. Ook voor de collectie was het een spectaculair jaar met meer dan 500 aanwinsten.

Bezoek tentoonstellingen in Breda’s Museum aan de Parade
De groei van de bezoekcijfers werd in 2010 vooral gerealiseerd in het hoofdgebouw van Breda’s Museum aan de Parade. Daar kwamen 28.860 bezoekers. Dit ondanks het feit dat het museum zes weken gesloten was wegens renovatiewerkzaamheden. Vooral tijdens het festival Breda Photo was er grote drukte in de zeven tentoonstellingen die Breda’s Museum tijdens het festival te bieden had. Van de overige exposities in 2010 was een belangrijk deel ook aan fotografie en film gewijd. Veel belangstelling trok The Picture Show, het grote overzicht van historische foto’s en films gepresenteerd op beeldschermen en projecties. Met de publicatie en de tentoonstelling Kapitein van Waegeningh, fotograaf haalde Breda’s Museum het landelijke nieuws, dankzij de onthulling van de oudste forensische foto’s van Nederland, gemaakt van het stoffelijk overschot van het Tilburgse meisje Marietje Kessels.
Tijdens de zomer trok de eindexamenexpositie van de Masters opleiding van Kunstacademie AKV-St.Joost belangstelling van liefhebbers van hedendaagse kunst.
Uiteraard stonden evenementen als de Cultuurnacht en het Museumweekend ook garant voor een meer dan normale toeloop.

Het succes van Breda’s Museum op locatie
De vaste exposities van Breda’s Museum op historische locaties in de Bredase binnenstad blijven hun belangrijke aandeel leveren in de bezoekcijfers van het museum. Breda’s Begijnhof Museum en Buitenpost Holland Casino waren in 2010 samen goed voor 16.760 bezoekers. Toplocatie is natuurlijk de Kerkschat in de Grote Kerk van Breda. Deze museumexpositie werd door maar liefst 48.111 bezoekers van de Grote Kerk bekeken. De dependances van Breda’s Museum leveren dus een grote bijdrage aan de toeristische aantrekkingskracht van het Bredase stadscentrum.

Aanwinsten van allure
Nadat in 2009 de tentoonstelling Het hemels lichaam een ruime keuze had getoond uit de verzameling Hamers/IJsebrand bleek 2010 reeds het jaar waarin deze gehele verzameling als legaat in Breda’s Museum zou belanden. Door het overlijden van de eigenaar kwam deze kapitale collectie van zo’n 500 religieuze kunstwerken, objecten van volksdevotie en vooral relieken eerder dan verwacht terecht in Breda’s Museum.
Maar liefst twee schilderijen van Petrus van Schendel konden als langdurig bruikleen in de verzameling worden bijgeschreven. De Vereniging Vrienden van Breda’s Museum boekte met de verwerving van een landschap van Frans de Momper II met een gezicht op Breda uit ca. 1650 een zeldzame aanwinst. En op de valreep van 2010 wist Breda’s Museum op een veiling nog enkele reclameaffiches te verwerven.
Redactie