Van: info@galeries.nl - 27/5/2011


betreft instelling: Kunstloc Brabant (voorheen bkkc)

Zeynep Dag wint bkkc-Fontys studentenprijs

Project 'Making the City'
Vier maanden geleden werd het startschot gegeven voor de eerste bkkc-Fontys Publiek Domein prijs. De prijs is gekoppeld aan 'Making the City', het jaarlijkse stadsproject voor derdejaarsstudenten van de Academie voor Beeldende Vorming van Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK). Doel daarvan is om jonge beeldend kunstenaars te laten kennismaken met het werken in opdracht in de openbare ruimte. Zeynep Dag (1990, Eindhoven) is door de jury uitgeroepen tot winnares met haar verrassende presentatie over mode/kleding. Op vrijdag 27 mei mocht zij uit handen van Liesbeth Jans van het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) haar prijs ontvangen: onder meer een werkbudget van 1.000 euro voor haar afstudeeropdracht.

Vijf studenten waren voorgedragen voor de prijs: Jelle van brakel, Zeynep Dag, Hilde Peters, Arantja Rosalina, Evelien Vreeling. Zij presenteerden hun projectplannen aan de jury bestaande uit Guido de Pooter (kunstenaar enwerkzaam bij FHK), Geert Coenen (FHK), Liesbeth Jans en Atty Bax, beiden vanhet bkkc. Na rijp beraad besloot de prijs toe te kennen aan Zeynep Dag. Zijkrijgt een werkbudget, een coachingstraject en workshop door adviseurs van het bkkc en mag na het afstuderen meedingen naar een kunstopdracht in Oss of 's-Hertogenbosch.

Kleding als tweede huid
De jury schrijft in haar rapport over de winnares Zeynep Dag (1990, Eindhoven): "Ze neemt mode/kleding als onderwerp voor het publieke domein en dat fascineert ons. Het is uitdagend en nieuw. Mode is al het publieke domein maar zij stelt vragen over kleding. Ze onderzoekt kledingcodes in deopenbare ruimte waardoor wij oordelen. Ze laat kleding zien als tweede huid en brengt de dingen tot leven. Dag zoekt de buurt op, gaat het gesprek met buurtbewoners aan. Ze is ambitieus en we zijn nieuwsgierig naar hoe ze zichverder ontwikkelt. We zijn benieuwd naar wat mode meer is dan een oppervlakkige verschijningsvorm. Dag heeft plannen voor kledingsculpturen in de publieke ruimte en wil dat presenteren in een fashionboek. Het een label is er al. Dag is derdejaarsstudent aan Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe) van Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Eervolle vermelding
Arantja Rosalina krijgt een eervolle vermelding van de jury, omdatzijn het woord, de vormen en de plaats perfect heeft gecombineerd met haar Safety first project. Het kan zo uitgevoerd worden. Ze heeft de buurt perfect geanalyseerd en overtuigt met helderheid en eenvoud. Het bkkc biedt haar een coachingstraject aan.

Making the City
Het project 'Making the City' verwijst naar kansen, uitdagingen en verantwoordelijkheid. Voor de kunsten, de inwoner van de stad en de stad zelf. Voor de creatieven, de makers, een aansporing en uitdaging om kunst en cultuur te zien als opwindende katalysator van maatschappelijke processen. Van stedelijke gebiedsontwikkeling tot buurtacties, van lokaal bedrijf tot sociale media. Het project speelt zich af in het stadsontwikkelgebied Piushaven.

www.makingthecity.nl

Blog van Zeynep Dag over het project ‘De Tweede Huid” http://makingthecity2011.blogspot.com/search/label/Zeynep%20Dag.
Redactie