Van: info@galeries.nl - 21/6/2011


betreft instelling: Het Mondriaanhuis

Alied Ottevanger nieuwe hoofd Mondriaanhuis

Tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling De Wand De Ruimte is het nieuwe hoofd Mondriaanhuis gepresenteerd. Dr. Alied Ottevanger treedt per 1 juli aanstaande in dienst als Hoofd Mondriaanhuis te Amersfoort.

Dr. Alied Ottevanger (1955) is in 1983 in Utrecht afgestudeerd bij professor dr. Carel Blotkamp, bij wie zij in 1995 aan de VU in Amsterdam promoveerde op haar proefschrift over Dick Ket (1902-1940). Sinds 1985 was zij 20 jaar werkzaam als conservator moderne kunst. Eerst bij de Rijksdienst Beeldende Kunst (thans RCE)
en vervolgens bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag. Daarnaast was zij als redacteur verbonden aan Metropolis M en Jong Holland.
Sinds 2006 is zij zelfstandig kunsthistoricus en wisselt onderzoek – onder andere naar Theo van Doesburg en andere Stijlkunstenaars - af met onderwijs, aan de Universiteit in Leiden en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
In 2007-2008 organiseerde zij de tentoonstelling De Stijl in Tilburg in Museum De Pont in Tilburg. Haar publicatie De Stijl overal absolute leiding. De briefwisseling tussen Theo Van Doesburg en Antony Kok verscheen in 2008.
Op dit moment werkt zij aan een volgende Stijlcorrespondentie, de briefwisseling tussen Van Doesburg en architect J.J.P. Oud. Ook bereidt zij de tentoonstelling voor over de Engelse kunstenaar Stanley Spencer (1891-1959), voor de Kunsthal in Rotterdam. Verder publiceert zij als kunstcriticus sinds 2008 in De Witte Raaf.

In haar eerste woord als toekomstig hoofd roemde Ottevanger de ijzersterke formule die het Mondriaanhuis de laatste jaren neerzet.
Gehuisvest in het geboortehuis van Piet Mondriaan is het Mondriaanhuis niet alleen een lieu de mémoire, maar ook een kunstenaarshuis met authentieke Mondriaans, een biografische tentoonstelling over de kunstenaar, zijn Parijse atelier gereconstrueerd op ware grootte en een programma van wisseltentoonstellingen met werk van kunstenaars die zich door Mondriaan (hebben) laten inspireren. Het Mondriaanhuis neemt een geheel eigen plek in tussen de andere musea die werk van Mondriaan en geestverwanten exposeren.

Amersfoort in C heeft de ambitie het Mondriaanhuis verder te profileren met onderscheidende presentaties voor
een groeiend publiek. Met Alied Ottevanger als nieuw hoofd Mondriaanhuis kan aan deze ambitie uitvoering worden gegeven.
Redactie