Van: info@galeries.nl - 7/2/2012


betreft instelling: Het Mondriaanhuis

Gift voor Parijs atelier in Mondriaanhuis

Door de royale gift van een inwoner van Amersfoort kan het Mondriaanhuis Amersfoort binnenkort starten met het groot onderhoud van het Parijs atelier van Piet Mondriaan. Dit is na 3 jaar, waarin ruim 33.000 bezoekers in deze vertrekken hebben gelopen en gezeten, wel nodig. Vandaag werd de schenkingsacte ondertekend in het bijzijn van notaris Beens van Notariskantoor Veldhuizen Beens Van de Castel. Door goede afspraken van Amersfoort in C met het notariskantoor kunnen voortaan alle toekomstige schenkingen van mensen aan de Amersfoortse musea, soepel worden afgehandeld.

Het schenken aan culturele instellingen is door de overheid aantrekkelijker gemaakt voor donateurs. Door veranderingen in de Geefwet sinds 1 januari 2012 kunnen particuliere donateurs of bedrijven 25% tot 50% extra giftenaftrek krijgen voor de eerst donatie van € 5000,- aan een culturele instelling.

Parijs atelier
Het Parijse atelier in het Mondriaanhuis is een reconstructie van Mondriaans atelier aan de Rue du Départ in Parijs, zoals het er in 1926 uit zag. Mondriaan heeft daar gewoond en gewerkt tussen 1921 en 1936. Dit atelier was voor hem naast werkplek ook de ruimte om zijn opvattingen over de relatie tussen schilderkunst en architectuur volgens de regels van het Neoplasticisme uit te proberen.
Met de opknapbeurt wil het Mondriaanhuis het atelier en de beleving voor de museumbezoeker verder verbeteren.
Redactie