Van: info@galeries.nl - 20/2/2012


betreft instelling: Centraal Museum

Centraal Museum neemt unieke tekeningencollectie van provincie Utrecht in beheer

Kleine presentatie met nieuwe aanwinst van David Bade

Het Centraal Museum prijst zich gelukkig met de schenking van de complete Verzameling Hedendaagse Tekeningen van de Provincie Utrecht. De Provincie Utrecht is blij dat het Centraal Museum deze unieke collectie nu in beheer neemt. De provincie ziet het niet als haar taak deze verzameling verder uit te breiden en het beheer en onderhoud te bekostigen. Deze unieke collectie is verzameld in samenwerking met het Centraal Museum van 1985 tot 2010. De collectie is ieder jaar uitgebreid met nieuw werk en bestaat nu uit ruim 400 werken van 127 in Nederland wonende en werkende kunstenaars. De verzameling geeft duidelijk weer hoe de tekenkunst zich heeft ontwikkeld: vanuit de dienende rol die de tekening van oudsher had als voorstudie of schets, heeft de tekenkunst zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een autonome discipline met een grote diversiteit.

In het Centraal Museum is de collectie goed op haar plaats, omdat de kunstenaars uit de verzameling ook met werk in de vaste collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. Een van hen is David Bade. Het Centraal Museum heeft recentelijk twee schilderijen van hem verworven: Zonder titel uit 2005 en Go east uit 2008. Beide schilderijen zijn t/m 25 maart 2012 te zien in het Centraal Museum, in combinatie met twee van Bades tekeningen uit de Verzameling Hedendaagse Tekeningen.

David Bade
David Bade (Willemstad, Curaçao 1970) hoort bij de generatie kunstenaars waartoe ook Charlotte Schleiffert en Erik van Lieshout behoren: jonge mensen die begin jaren 90 een opvallend debuut maakten met grote, ruige tekeningen en installaties. Van alle drie kocht de Provincie Utrecht tekeningen aan. Tekeningen, schilderijen, sculpturen en installaties: Bade bedient zich met gemak van verschillende middelen. Met hetzelfde gemak schakelt hij tussen verschillende gebieden en geeft hij bijvoorbeeld aan een kunsthistorisch beeld een onverwachte wending. Dat is te zien op het schilderij Go east. De vrouw op de schommel is ontleend aan De schommel van de rococo-schilder Jean-Honoré Fragonard. Op dat schilderij wordt de schommel door een heer geduwd; een andere heer ligt voor de dame en kijkt onder haar opbollende rok. In de versie van David Bade is de dame traditioneel islamitisch gekleed en zijn de heren twee religieuze moslims geworden die knielend in de achterbak van een auto hun gebeden opzeggen. Go east, de titel van het schilderij, is de omkering van een hit van the Village People die ‘Go west!’ zongen. Zowel de Village People als de Pet Shop Boys die het nummer in de jaren 80 coverden, waren homo bands. Hoe de boodschap van Bade’s Go east tegen die achtergrond te interpreteren is, geeft te denken. En dat is precies wat David Bade wil: dat kijken denken wordt.

Collectie Centraal Museum
De Provincie Utrecht had haar verzameling hedendaagse tekeningen in bruikleen gegeven aan het Centraal Museum sinds 1990. In het Centraal Museum is de collectie goed op haar plaats, omdat de kunstenaars uit de verzameling ook met werk in de vaste collectie van het museum zijn vertegenwoordigd. Kunstwerken als de schilderijen van René Daniëls, de beeldhouwwerken van Carel Visser en de seriële tekeningen van Marcel van Eeden vormen een passende context voor de tekeningencollectie. Na deze expositie wordt een deel van de tekeningencollectie in bruikleen in het nieuwe provinciehuis gehangen.
Redactie