Van: info@galeries.nl - 31/5/2012


betreft instelling: Teylers Museum

Teylers Museum ontdekt 3 tekeningen van RafaŽl

Nederland blijkt 3 tekeningen van RafaŽl (1483-1520) rijker te zijn. Dat is de conclusie van het uitgebreide onderzoek dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden voor de grote RafaŽlexpositie, die dit najaar in Teylers Museum te zien zal zijn.

Teylers Museum bezit geen 9 maar 12 tekeningen van RafaŽl. Het gaat om de tekeningen Portret van een jonge man (1515-17), Vliegende Putto (1518) en Jozua spreekt tot de IsraŽlische stamhoofden in Sichem (1516-18). Deze tekeningen werden eerst toegeschreven aan zijn leerlingen. RafaŽl had een atelier met veel leerlingen met wie hij nauw samenwerkte voor zijn grote opdrachten, waaronder de wereldberoemde ĎStanze' in het Vaticaan.

Verguld
Michiel Plomp, hoofdconservator kunstverzamelingen van Teylers en samensteller van de tentoonstelling, is er verguld mee: "Tekeningen van RafaŽl en zijn school zijn een erkend mijnenveld voor kenners op het gebied van de tekenkunst. In het geval van deze drie tekeningen zijn mijn Weense collega en ik ervan overtuigd dat het gaat om drie originele bladen van de meester. Het zijn nogal verschillende tekeningen, maar ze hebben ieder voor zich kenmerken die duidelijk de signatuur vertonen van RafaŽl, hetzij in de belichting of in het verkort weergeven of in de emotie-uitbeelding. De tekeningencollectie van Teylers Museum blijkt nog weer rijker dan werd aangenomen." Het Rijksmuseum en museum Boijmans Van Beuningen bezitten elk 1 tekening van RafaŽl, waarmee het totale aantal RafaŽls in Nederland op 14 komt.

Spectaculair
De drie ontdekkingen worden geŽxposeerd tijdens de allereerste tentoonstelling die in Nederland aan deze ster van de Italiaanse Renaissance wordt gewijd (van 28 september t/m 6 januari). De bezoeker krijgt een breed overzicht van RafaŽls glansrijke carriŤre en maakt kennis met zijn werkwijze. Spectaculair is de aanwezigheid van twee schilderijen; vanwege hun kwetsbaarheid worden deze zelden uitgeleend. Het is de eerste keer dat er Łberhaupt schilderijen van RafaŽl in een tentoonstelling in Nederland te zien zijn. Een vernieuwend onderdeel van de tentoonstelling is ĎRafaŽl ontrafeld'. In een CSI-achtige multimediale opzet wordt op zoek gegaan naar RafaŽls specifieke werkwijze en stijl. Wanneer is een tekening wel of geen RafaŽl? Hoe kijken de specialisten ernaar? En wat vindt de bezoeker ervan?

Tickets zijn vanaf 1 juni te koop op www.rafael2012.nl (t/m 27 september met vroegboekkorting).
Redactie